© Joris Herregods

BASF investeert half miljard euro en creëert honderd extra jobs in Antwerpse haven

Het Duitse chemiebedrijf BASF investeert meer dan een half miljard euro in zijn vestiging in de Antwerpse haven. Dat levert vanaf 2020 zo’n honderd extra jobs op. Een van de redenen voor de investering is dat autobestuurders steeds meer op cruisecontrol rijden.

Christof Willocx

BASF gaat vanaf 2022 in Antwerpen elk jaar meer dan 400.000 ton extra aan chemische stoffen produceren in vergelijking met vandaag. Het chemiebedrijf opent daarvoor maar liefst vier nieuwe fabrieken. “Het gaat in de eerste plaats om een fabriek die ethyleenoxide zal produceren”, zegt Fanny Heyndrickx, woordvoerder van BASF Antwerpen. “Met die ethyleenoxide gaan we andere chemische stoffen maken in nog eens drie nieuwe fabrieken op onze site.”

(Lees verder onder de video)

In een van die fabrieken zal methyltriglycol worden gemaakt. “Dat verkopen we aan andere bedrijven, die er hoogwaardige remvloeistoffen voor auto’s mee kunnen maken”, zegt Fanny Heyndrickx. Volgens BASF is er in Europa en Azië een steeds grotere vraag naar hoogkwalitatieve remvloeistoffen omdat meer bestuurders gebruikmaken van cruisecontrol. Dat is een techniek waarbij de snelheid waarmee een auto rijdt automatisch constant wordt gehouden. De bestuurder moet dus niet meer op het gaspedaal drukken. Om de kans op ongevallen te verkleinen, zouden de remmen van auto’s die op cruisecontrol kunnen rijden, met een andere vloeistof moeten werken.

BASF helpt bij het wassen van uw kleren

In de derde nieuwe fabriek van BASF in Antwerpen zullen tenzines worden gemaakt. Door die moleculen kan vet oplossen in water, zodat ze worden gebruikt in wasmiddelen. De moleculen van BASF zorgen er dus voor dat uw kleding proper uit de wasmachine komt. Die tenzines zitten ook in onder meer douchegel en shampoo.

In de laatste nieuwe fabriek zal alkylethanol worden gemaakt. Dat product wordt door andere bedrijven gebruikt om componenten uit gassen te halen.

Honderd nieuwe jobs

Door de bouw van nieuwe fabrieken zal BASF in Antwerpen in 2020 en 2021 in totaal honderd nieuwe werknemers aanwerven. Het gaat om ingenieurs, procesoperatoren, technici en logistieke medewerkers. BASF stelt vandaag 3200 mensen tewerk in Antwerpen. Bovenop de honderd extra vacatures, worden jaarlijks zo’n 250 mensen aangeworven om werknemers te vervangen die het bedrijf verlaten.

De nieuwe investering van BASF in Antwerpen is al de vierde in een jaar tijd. Eerder kondigden Ineos (2,7 miljard euro), Borealis (bijna 1 miljard euro) en Covestro (bijna 300 miljoen euro) fikse investeringen in Antwerpen aan.