Direct naar artikelinhoud
Zaak-DutrouxUpdate

Dutroux-handlanger Michel Lelièvre komt vervroegd vrij: ‘Dit is vreselijk’

Lelièvre tijdens zijn vervoer naar de rechtbank.Beeld Photo News

De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank heeft vandaag beslist dat Michel Lelièvre  voorwaardelijk vrijkomt. Lelièvre was een handlanger van Marc Dutroux, die verantwoordelijk is voor de ontvoering en dood van verschillende meisjes.

en

De rechter oordeelde dat Lelièvre “veranderd” is sinds zijn veroordeling in 2004 door het hof van assisen in Bergen. Lelièvre, die zijn celstraf uitzit in de gevangenis van Itter, was niet aanwezig op de zitting. Jean Lambrecks, vader van de vermoorde Eefje, was wel aanwezig. “Hier wordt nu gezegd dat hij veranderd is, maar dat geloof ik niet”, zegt hij. “Nooit heeft hij geantwoord op onze vele vragen.”

Els Schreurs, partner van Jean Lambrecks, heeft hetzelfde gevoel. “Dit is vreselijk. Het is pure theorie, die ver van de werkelijkheid staat. Als hij een adres heeft, mag hij gewoon vrijkomen. Die voorwaarden? Hij zal zich daar achter gaan verschuilen om geen contact te hebben met ons. Terwijl wij nog steeds met cruciale vragen zitten waar hij nooit wou op antwoorden. Lelievre had helemaal geen kleine rol in dit verhaal.”

25 jaar

Lelièvre werd in 2004 tot 25 jaar veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de ontvoering van vier meisjes in 1995 en 1996. Hij had bij de aanvang van het proces al acht jaar in voorarrest gezeten.

De drugsverslaafde Lelièvre was het hulpje van Dutroux, die in 2004 levenslang kreeg wegens de ontvoering, opsluiting en misbruik van zes meisjes en de moord op vier van hen. Lelièvre mag geen contact hebben met slachtoffers of anderen uit het dossier en mag daarom niet in de provincies Vlaams-Brabant, Limburg, Henegouwen, Luik of Luxemburg gaan wonen. In Doornik en Brussel moet hij bepaalde straten mijden.

In 2012 werd de ex-echtgenote van Dutroux, Michelle Martin, vervroegd vrijgelaten. Zij was veroordeeld tot dertig jaar vanwege haar betrokkenheid.

Lelièvre was betrokken bij de ontvoering in augustus 1995 bij Oostende van de Vlaamse An Marchal en Eefje Lambrecks. Hun lichamen werden ruim een jaar later teruggevonden onder een loods naast een huis dat eigendom was van Dutroux. De Waalse Sabine Dardenne en Laetitia Delhez waren de laatste slachtoffers van de bende van Dutroux en de enige overlevenden. Op 15 augustus 1996 werden ze uit de kelder van Dutroux’ huis bevrijd door de Belgische politie, twee dagen na diens arrestatie.

Bij de twee andere slachtoffers, Julie Lejeune en Mélissa Russo, was Lelièvre niet betrokken. De toen 8-jarige meisjes werden in juni 1995 samen ontvoerd. Hun lichamen werden ruim een jaar later gevonden.