Direct naar artikelinhoud
Proximus

Hoe ‘droomkandidaat’ Dominique Leroy toch niet de topvrouw van KPN werd

Dominique Leroy.Beeld REUTERS

Het Nederlandse telecombedrijf KPN trekt de voorgenomen benoeming van Dominique Leroy als CEO in. Dat meldt het bedrijf in een kort persbericht. KPN kan niet wachten tot het onderzoek tegen Leroy in België is afgelopen. Of is het omdat Leroys naam ondertussen bezoedeld is geraakt?

Dominique Leroy wordt dan toch geen CEO bij KPN. Het bedrijf laat weten dat “de duur van de procedures waarin mevrouw Leroy is betrokken door de autoriteiten in België onduidelijk en onvoorspelbaar is”. De raad van toezicht van KPN geeft aan dat die onzekerheden rond timing niet in het belang zijn van KPN en zijn aandeelhouders.

De Belgische beurswaakhond FSMA is immers een onderzoek gestart naar de verkoop van Proximus-aandelen die Leroy deed voor bekend werd dat ze naar KPN zou trekken. De voormalige Proximus-CEO verkocht op 1 augustus nog 10.840 Proximus-aandelen ter waarde van ruim 285.000 euro van dat bedrijf. Eind juli echter zat ze al een eerste keer samen met KPN, pas op 5 september maakte Leroy bekend dat ze naar het Nederlandse bedrijf zou trekken.

Daarom zou de verkoop handel met voorkennis kunnen zijn. Het vertrek van een CEO kan de koers van aandelen immers sterk beïnvloeden, zoals ook nu het geval was. In de dagen na de aankondiging van haar vertrek, was de koers van Proximus een pak lager. Ook het parket deed op 19 september al huiszoekingen in de persoonlijke woning van Leroy en haar kantoor bij Proximus.

Met klem ontkend

Leroy zelf ontkent met klem dat ze met voorkennis zou hebben gehandeld. Naar eigen zeggen had ze op het moment van de verkoop nog niet besloten om Proximus te verlaten. Maar ze gaf wel toe dat ze al enkele gesprekken had met externe partijen, waaronder KPN.

KPN wil niet wachten op de uitkomst van die onderzoeken. “Dit was een moeilijke beslissing voor de raad van bestuur gezien het mooie palmares van mevrouw Leroy als een succesvol bestuurder”, zegt KPN-voorzitter Duco Sickinghe. “Maar de onzekerheid rond timing resulteert in een situatie die door de raad van toezicht beschouwd wordt als niet in het belang van KPN. We wensen haar het beste.” Een bijzondere aandeelhoudersvergadering van maandag 28 oktober wordt geannuleerd.

“Ik denk inderdaad dat daar het probleem zit. KPN kan de benoeming moeilijk uitstellen als je niet weet wanneer het onderzoek zal afgelopen zal zijn. Is dat over zes of negen maanden? Het is dus in het belang van de onderneming dat ze dan een duidelijke boodschap maken en de markt niet in het ongewisse laten”, zegt Paul Koster van de Nederlandse Vereniging voor Effectenbezitters VEB. Die VEB had eerder al aangedrongen op de nodige voorzichtigheid. Ze pleitte ervoor de uitkomst van de onderzoeken af te wachten en de bijzondere aandeelhoudersvergadering uit te stellen.

Imagoschade

Al zal KPN niet alleen door de praktische kant van de zaak tot die beslissing zijn gekomen. Het onderzoek focust maar op één transactie, de verwachting is niet dat het jaren zal duren eer daar duidelijkheid over komt. Leroys naam was ondertussen ook bezoedeld geraakt boven de Moerdijk. “Dat is jammer genoeg wel het geval. Het onderwerp ligt hier toch gevoelig”, zegt Koster. “Nu kan achteraf wel blijken dat het twee keer niets is, maar jammer genoeg moet je op dat niveau van onbesproken gedrag zijn.”

“In Nederland heerst er wat dat betreft toch wat een andere cultuur”, zegt Tom Simonts, financieel econoom van KBC. “De stem van de aandeelhouders is daar veel belangrijker in dat soort beslissingen dan hier, waar veel nog in de raadskamers bedisseld wordt.” Het klopt inderdaad dat onze noorderburen nogal vreemd opkeken van de hele heisa die hier was ontstaan rond de verkoop van de aandelen. Daardoor was het voor KPN ondertussen strategischer om de handen van Leroy af te trekken. Stel dat het bedrijf Leroy toch vertrouwen had gegeven, was het voor critici gewoon wachten geweest tot de eerste tegenslag om dit argument terug boven te halen. “Je moet dit zien als een greep naar veiligheid”, zegt Simonts.

Maar ook in België had het vertrek van Leroy voor de nodige commotie gezorgd. De vakbonden reageerden kwaad. Zij onderhandelen nog steeds met de directie over de voorwaarden van de omvangrijke reorganisatie die door Leroy aangekondigd werd. Daarbij worden 1.900 banen geschrapt en 1.250 nieuwe gecreëerd over een periode van drie jaar.

En Leroy zelf? Die dreigt weleens in de kou te blijven staan. Ze zwaaide op 20 september officieel af als Proximus-CEO. Behoort een terugkeer tot de mogelijkheden? Het nieuws van KPN wijzigt niets aan de procedure die aan de gang is, klinkt het bij het bedrijf. Die procedure om een opvolger te vinden voor Leroy werd midden september in gang gezet. Er werd een headhunter aangesteld. Die moet nu een lijst opstellen met potentiële kandidaten. De raad van bestuur zal uiteindelijk een beslissing nemen. In de tussentijd zal financieel directeur Sandrine Dufour de leiding nemen bij Proximus. 

“Op zich zou het verstandig zijn van de aandeelhouders. Leroy heeft toch weer fiks wat bedrijfswaarde in Proximus gekregen”, zegt Simonts. “Maar ik denk dat die bruggen niet alleen verbrand zijn, maar gewoon volledig uit de geschiedenisboeken zijn weggevaagd.”

Leroy had bij KPN Maximo Ibarra moeten opvolgen. Joost Farwerck blijft er tijdelijk de positie van voorzitter op zich nemen. De toezichtsraad van KPN verwacht binnenkort verdere mededelingen te doen.