"Zelfportret" Rubens en "Dulle Griet" van Bruegel worden gerestaureerd

Het "Zelfportret" van Rubens uit het Rubenshuis en de "Dulle Griet" van Pieter Bruegel de Oude uit het Museum Mayer van den Bergh worden binnenkort gerestaureerd. Beide topstukken verlaten Antwerpen in januari 2017. Ze zullen er voor het eerst weer te zien zijn in 2018 en 2019. In de aanloop naar de restauratie organiseren beide musea in december en januari workshops, rondleidingen en lezingen.

De twee meesterwerken hebben een iconische waarde en verlaten zelden hun plaats. Maar in de loop van januari 2017 vertrekken ze naar Brussel en worden ze daar gerestaureerd door het wereldbefaamde Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

De restauratoren zullen eerst de twee schilderijen onderzoeken. Een eerste leidraad daarvoor zijn de beschikbare gegevens van experts. In 2012 bracht het onderzoek van het team van prof. dr. Martens van de Universiteit Gent door macrofotografie, infrarood- en rƶntgenopnames verbluffende resultaten over de "Dulle Griet" aan het licht. Zo bleek dat Pieter Bruegel het schilderij al "Dulle Griet" doopte. Het onderzoek gaf ook een gedetailleerd beeld van de ondertekening van het schilderij en bracht ook de oorspronkelijke kleuren aan het licht.

Het Conservation Department van de National Gallery in Londen onderzocht het "Zelfportret" van Rubens in 2014. Toen bleek dat de huidige vernislaag op het portret erg complex is samengesteld en minutieus verwijderd moet worden. Na een technisch onderzoek gaan de restauratoren van start met de restauratie.

De activiteiten in het kader van "de laatste kans om Rubens en de Dulle Griet te zien vooraleer ze in restauratie gaan" lopen van 6 december tot en met 15 januari 2017.

Meest gelezen