Direct naar artikelinhoud
Thomas CookUpdate

Thomas Cook België is failliet

Thomas CookBeeld BELGA

Thomas Cook België is failliet. Er is geen oplossing gevonden om een doorstart te realiseren voor Thomas Cook Retail België en zijn circa 500 werknemers. Dat is aangekondigd tijdens een ondernemingsraad op de hoofdzetel van de touroperator in Zwijnaarde.

, en

“Ondanks zeer intensieve gesprekken met verschillende partijen tot het laatste ogenblik was er jammer genoeg geen akkoord over de noodzakelijke kortetermijnfinanciering”, zegt de directie van het bedrijf in een persbericht.

Vorige week waren al drie vennootschappen van Thomas Cook België, samen goed voor 75 werknemers, failliet verklaard. Het was de bedoeling om met de vierde vennootschap, Thomas Cook Retail België, een doorstart te realiseren. Die vennootschap was met 501 medewerkers verantwoordelijk voor de Neckermann-winkels en Thomas Cook-shops.

Geen doorstart

Het ganse weekend werd koortsachtig gewerkt om tegen vandaag zowat 5 miljoen euro te vinden. Met die fondsen zou de directie van Thomas Cook België de komende drie maanden door kunnen komen, en op die manier 500 jobs te redden. Zonder succes dus. Voor Thomas Cook België rest geen andere optie dan de boeken neer te leggen.

Vorige week werden bij de Belgische tak van Thomas Cook alle bedrijfsonderdelen die reizen organiseren failliet verklaard, waardoor 75 jobs verdwijnen. Om de resterende 501 jobs in België te vrijwaren, stelde topman Jan Dekeyser en reddingsplan op. De lonen voor september konden betaald worden, maar daarmee is ook alles gezegd. De kas is leeg, en om de komende maanden te overbruggen, was dus vers geld nodig.