Direct naar artikelinhoud
Economie

Thomas Cook België gooit definitief de handdoek

Thomas Cook België gooit definitief de handdoek
Beeld BELGA

Ondanks verwoede pogingen is het management van Thomas Cook België er niet in geslaagd om een doorstart te maken. De directie vraagt het faillissement aan. Nog eens 500 mensen verliezen hun baan. 

Vijf miljoen euro moest Thomas Cook België bijeenharken. Met die fondsen zou de directie van Thomas Cook België de komende drie maanden door kunnen komen, en op die manier 500 jobs redden. Maar het heeft niet mogen zijn, werd bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. En dus moet het bedrijf het faillissement aanvragen. 

“In de afgelopen dagen hebben de Belgische directie en medewerkers intensief voortgewerkt aan een oplossing voor een doorstart via een gerechtelijk akkoord”, klinkt het in een mededeling. “Er is interesse van verschillende touroperators, hoteliers en investeringsmaatschappijen in binnen- en buitenland in zowel de volledige als specifieke activiteiten van Thomas Cook Retail Belgium.” Onder die vennootschap vallen de zowat 90 Thomas Cook- en Neckermann-reisbureaus – met zo’n 270 werknemers – en de hoofdzetel in Zwijnaarde – ongeveer 230 werknemers. 

Maar de grootste uitdaging bleef echter de cashpositie op zeer korte termijn door de blokkering van gelden van de vennootschap. Hierdoor moest Thomas Cook Retail Belgium onmiddellijk op zoek naar 5 miljoen euro om succesvol een gerechtelijk akkoord te kunnen aanvragen. En dat bleek niet haalbaar, zo stelt het bedrijf. “Ondanks zeer intensieve gesprekken met verschillende partijen tot het laatste ogenblik is er jammer genoeg geen akkoord over de noodzakelijke kortetermijnfinanciering”, meldt het management. “De raad van bestuur is daardoor genoodzaakt om alsnog de boeken van de vennootschap neer te leggen. De tsunami die door het faillissement van de Thomas Cook Group werd veroorzaakt, bleek te groot.”

Op dinsdag 24 september hadden de vennootschappen Thomas Cook Belgium, Thomas Cook Retail en Thomas Cook Financial Services reeds de boeken neergelegd. In die bedrijfsonderdelen, die reizen organiseren, werkten 75 mensen. 

Het hele weekend werd overleg gepleegd met potentiële investeerders. Evenwel zonder resultaat dus. Het had bijgevolg geen zin meer om nog verder te gaan, aangezien er geen financiële middelen meer waren. De Belgische organisatie was op zich wel winstgevend, en schuldenvrij, maar de Britse moedergroep had alle middelen naar zich toe getrokken. “De directie betreurt ten zeerste dat ze voor dit rendabele bedrijf en zijn gepassioneerde medewerkers geen oplossing heeft kunnen vinden”, klinkt het. 

Er zal nu eerst een formele neerlegging van de boeken gebeuren, waarna de rechtbank een curator kan aanstellen. Die zal op zijn beurt het faillissement van deze vennootschap afhandelen. Daarmee valt het doek definitief over de Belgische organisatie. Of er alsnog een doorstart kan komen van aparte onderdelen van Thomas Cook is vooralsnog onduidelijk. 

Nederland ook failliet

Ook Thomas Cook Nederland is door de rechter in Amsterdam vandaag failliet verklaard. Voor de circa tweehonderd medewerkers is collectief ontslag aangevraagd. In de komende weken zal de curator in gesprek gaan met potentiële kopers voor het bedrijf of onderdelen ervan. Er zouden zich al enkele geïnteresseerden hebben aangemeld, zegt Thomas Cook Nederland in een persbericht.

De voorbije week is ook daar nog gezocht naar mogelijkheden voor Thomas Cook Nederland om zelfstandig of in samenwerking met Thomas Cook-bedrijven in andere Europese landen door te gaan. Maar dit is niet gelukt, waardoor het bedrijf naar eigen zeggen geen andere keus had dan het faillissement aan te vragen voor de Nederlandse organisatie. Thomas Cook Nederland verzorgde jaarlijks de vakanties van zowat 400.000 Nederlanders.

Wereldwijd vallen de verschillende onderdelen uit elkaar. Daarmee komt een einde aan een van de oudste reisorganisaties. Thomas Cook vierde in 2016 zijn 175-jarige bestaan en groeide uit tot een van de belangrijkste touroperators, ook in België. Wereldwijd verliezen 22 000 mensen hun baan.