© BELGA

ANALYSE. "KRC Genk scoort gemiddeld pas na 44 minuten. Dat maakt hen kwetsbaar"

Broos. Ex-trainer van KRC Genk. Maar deze keer doelen we niet op Hugo, wel op de staat waarin de regerende landskampioen zich bevindt. Broos. Zoals in frêle, breekbaar, fragiel. Dat werd zaterdagavond opnieuw pijnlijk duidelijk tijdens de Limburgse derby. Denk alle commotie en ongeregeldheden die een groepje onverlaten veroorzaakten weg en je komt tot de conclusie dat KRC Genk als een kaartenhuisje in mekaar zakte. Niet voor het eerst dit seizoen.

Kristof LIBERLOO

Als het even tegenzit voor Genk, dan loopt het vaak ook grondig en snel mis. KV Mechelen scoorde twee keer in drie minuten. Charleroi deed net hetzelfde. RB Salzburg hoefde maar dertien minuten door te duwen om een niet te overbruggen kloof te slaan. STVV had dik twintig minuten nodig om uit de doden op te staan. In Italië begrijpen ze er niks van. Maandag kregen we telefoon van tv-zender CN24, met de vraag: ‘We zijn hier erg geschrokken van de 6-2 die KRC Genk slikte in Oostenrijk, hoe kon zoiets?’.

© Photo News

Zoekend naar een antwoord komen we automatisch terecht bij het vormpeil van een aantal sterkhouders. Dewaest, Lucumi en andere Berges halen hun normale niveau niet en zijn daardoor vooral bezig met hun eigen prestatie. Dat is normaal en menselijk, maar helpt de ploeg niet vooruit. Er is twijfel geslopen in de Genkse centrale as – alleen Samatta bleef echt overeind - en die as is de levensader van elk team. Heynen verdween naar de bank en Hrosovsky bewees wel dat hij een meer dan degelijke voetballer is, maar bleek nog niet in staat om Racing over een moeilijk punt heen te tillen. Dat kan op verschillende manieren. Door onder de druk uit te voetballen, zoals Malinvoskyi en Pozuelo dat in hun beste wedstrijden konden. Maar ook door fysiek het duel aan te gaan. En daar wringt het schoentje eveneens. Genk maakte in de eerste negen wedstrijden de minste overtredingen van alle eersteklasseclubs. En er is maar één ploeg die minder gele kaarten pakte dan Racing, dat is Gent. Cijfers zeggen niet alles, maar liegen evenmin.

Genk kon ook in geen enkele match in het openingskwartier scoren. Gemiddeld duurde het 44 minuten vooraleer blauw-wit zijn eerste doelpunt maakte. Een goal slikken deed Racing al na gemiddeld 28 minuten. Te vaak moest de landskampioen dus achtervolgen, het heeft zichzelf zo erg kwetsbaar en broos gemaakt. Dat weet en voelt elke tegenstander, ook Napoli. Het is aan Genk om woensdag wel bij de les te zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer