dinsdag 1 oktober 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Lelièvre zou al binnen twee weken vrij kunnen komen. rr

Michel Lelièvre komt vervroegd vrij

brusselMichel Lelièvre, de handlanger van Marc Dutroux, heeft een akkoord met een immobiliënkantoor dat voor hem een flat gaat zoeken. De strafuitvoeringsrechtbank in Brussel zette maandag het licht op groen voor de vervroegde vrijlating van Lelièvre, mits hij binnen de zes maanden een vaste verblijfplaats vindt. “Door het akkoord met het immobiliënkantoor voldoet hij aan die voorwaarde”, aldus zijn advocaat. “Mogelijk komt hij binnen de twee weken al vrij.”

Een vaste verblijfplaats was de belangrijkste voorwaarde waaraan Lelièvre moet voldoen om vervroegd te kunnen vrijkomen. Daar zou hij volgens zijn advocaat nu dus aan voldoen. De strafuitvoeringsrechtbank zette gisteren dan ook het licht op groen voor de vervroegde vrijlating van de 48-jarige Waal, die al 23 jaar in de cel zit voor de ontvoering van An Marchal, Eefje Lambrecks, Sabine Dardenne en Laetitia Delhez. De strafuitvoeringsrechtbank heeft bepaald in welke stad of provincie Lelièvre zich niet mag vestigen. Zo moet hij verschillende provincies vermijden, zoals Limburg, Nederlands-Limburg, Vlaams-Brabant, Henegouwen, Luik, Luxemburg en sommige delen van Brussel.

Lelièvre werd in 2004 veroordeeld tot 25 jaar cel, maar door het oplopen van nog enkele straffen zou hij pas in 2023 zijn volledige straf hebben uitgezeten. “Dit is een vreselijke beslissing”, reageerde een zwaar aangeslagen Jean Lambrecks, vader van Eefje, na afloop van de zitting. “We hadden op voorhand rekening gehouden met een dergelijke beslissing, maar toch is dit een harde klap. Vooral omdat de rechtbank van oordeel is dat Lelièvre een heel ander mens is geworden, iets wat niemand kan bevestigen en zeker niet de personen die dit aanbelangt. Hij heeft nooit enige spijt betuigt, nooit blijk gegeven van schuldinzicht, niet het minste respect betoond en geweigerd op onze pertinente vragen te antwoorden. Dat gedrag vertoont hij al sinds augustus 1996, toen de affaire Dutroux losbarstte.”

Enkel nog Dutroux

Naast de verplichting om binnen het half jaar een verblijfplaats te hebben, mag Lelièvre na zijn vrijlating niet in contact komen met andere veroordeelden, slachtoffers en nabestaanden. Als hij nieuwe misdrijven pleegt of alcohol of drugs neemt belandt hij opnieuw achter de tralies. “We vragen ons af wie dit zal controleren”, aldus Lambrecks. “Bij Michelle Martin werd ook niets gecontroleerd. Zelfs toen ze zich vertoonde aan zee, een plek waar ze niet mocht komen, had dit geen enkel gevolg. Ook niet toen bleek dat ze niet meer bij de Clarissen in Malonne woonde maar bij een priester.”

Na de vrijlating van Michelle Martin in augustus 2012 en de vervroegde vrijlating van Lelièvre binnenkort, zal enkel Marc Dutroux nog in de cel zitten. Ook hij verschijnt op 17 oktober voor de strafuitvoeringsrechtbank in de gevangenis van Nijvel.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws