Minder rood vlees eten? Wetenschappers geloven nu dat dat advies al die tijd fout was
Jarenlang kregen we van wetenschappers en diëtisten te horen dat we minder rood vlees moesten eten. De consumptie daarvan zou namelijk leiden tot verhoogde kans op kanker, hart- en vaatziekten. Die claim wordt nu betwist door een onderzoek dat deze week werd gepubliceerd.
Volgens de wetenschappers is er onvoldoende bewijs dat minder rund- en varkensvlees eten onze gezondheid ten goede komt. De waargenomen effecten op de gezondheid zijn te klein om mensen te adviseren minder rood vlees te eten. Tot die conclusie komen 14 wetenschappers uit 7 verschillende landen die de afgelopen 3 jaar aan het onderzoek werkten.
De groep bestudeerde tientallen onderzoeken waar in totaal meer dan vier miljoen proefpersonen deelnamen. Ze vonden slechts zeer beperkte verbanden tussen het eten van rood vlees, bepaalde ziektes en overlijden. De onderzoekers vinden de waargenomen effecten op groepsniveau niet overtuigend genoeg om dat terug te leiden tot het individu. Volgens de onderzoekers kun je dus niet stellen dat het onverstandig is om rood vlees te eten.
Critici
De studie kan echter op flinke kritiek rekenen. Nog voor dat het onderzoek verscheen, verzochten sommigen wetenschappers om de publicatie uit te stellen. Enkele onderzoekers van Harvard University stellen zelfs dat de conclusies van het onderzoek “de geloofwaardigheid van de voedingswetenschap ondermijnen en het vertrouwen in wetenschappelijk onderzoek aantasten.” Ook de Amerikaanse Hartstichting, en de Amerikaanse Stichting tegen Kanker zijn niet te spreken over het onderzoek.
De onenigheid tussen de wetenschappers lijkt vooral te draaien om de manier waarop onderzoek wordt gedaan naar eetgewoonten en hun effecten op de gezondheid. Dit maakt het voor buitenstaanders lastig om te beoordelen wie er gelijk heeft. Maar ook voor medici en diëtisten blijft het lastig om op basis van van het bestaande - imperfecte - onderzoek concreet advies te geven aan patiënten.
Vleesconsumptie daalt in Vlaanderen
Naast gezondheidsredenen zijn er andere motieven om minder vlees te gaan eten. Denk voorbeeld aan de prijs, bezorgdheid over het milieu en/of dierenwelzijn. Hoe dan ook, zelf zijn we de afgelopen jaren steeds minder vlees gaan eten in Vlaanderen. Uit een studie van Statistics Belgium blijkt dat de Vlaming in 2005 gemiddeld nog 65,9 kilo vlees per jaar at, waarvan 13,8 kilo rund- en kalfsvlees en 26,9 kilo varkensvlees. In 2016 aten we in totaal nog maar 51,1 kilo vlees per jaar, een daling van 22,5 procent. Dat ging vooral ten koste van rund- en kalfsvlees (-28,3 procent), maar ook aten we minder varkensvlees (-16,4 procent).
Daarmee eten we beduidend minder vlees dan onze noorderburen: de gemiddelde Nederlander at in 2018 ruim 77,2 kilo vlees, waarvan 15,5 kilo rundvlees en 36,6 kilo varkensvlees.
Grootverbruikers
De cijfers steken schril af bij de 'grootverbruikers’ in de Amerika's: in de VS at men in 2018 gemiddeld bijna 100 kilo vlees, waarvan ruim 35 kilo rundvlees en 20 kilo varkensvlees.
De Argentijnen blijken het minst onder de indruk van het voedingsadvies om minder rood vlees te eten: zij consumeerden volgens de meest recente cijfers ruim 54,5 kilo rundvlees per jaar. Dat is misschien niet zo vreemd als je naar de prijzen kijkt: bij de Argentijnse slager kost een kilo entrecôte omgerekend 8 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
-
PREMIUM
“De helft minder drinken, levert meer dan de helft winst op voor je gezondheid”: met dit stappenplan lukt het nog ook
Na de feesten is een ideaal moment om je relatie met alcohol te bekijken. Een maand lang alle alcohol afzweren met Dry January is een optie, of je kiest voor een gematigd plan met Damp January: een periode minder drinken. Werkt dat even goed? Voor professor Geert Dom (Universiteit Antwerpen) is het duidelijk: “Minder drinken is altijd winst voor je gezondheid.” In een 4-stappenplan legt de prof uit hoe je de stap zet én het ook volhoudt. -
PREMIUM
Dit doet stress met je hart. Cardioloog wijst op alarmsignalen: “Bij 1 op de 3 hartinfarcten speelt emotionele stress een sleutelrol”
Het idee dat er een verband bestaat tussen je hart en je hoofd is eeuwenoud. En toch wordt er in ziekenhuizen amper gekeken naar de impact van stress op het lichaam. Nochtans kan stress je hart echt ziek maken. “In een derde van alle hartinfarcten speelt emotionele stress een sleutelrol”, benadrukt cardioloog Janneke Wittekoek. Ze somt verschillende soorten stress op én geeft tips om het niet zover te laten komen. -
-
Medicijn tegen maagzuur onder de loep genomen wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen
-
Driemaal per week rood vlees eten verhoogt kans op vroege dood met 10%
Drie keer per week rood vlees eten verhoogt het risico op vroegtijdige dood met 10 procent, dat blijkt uit nieuw onderzoek. Ruil je één portie rood vlees per dag voor één portie vis, dan verlaag je het risico op overlijden al met 17 procent. -
OPROEP. HLN zoekt mensen die zichzelf een ‘medisch wonder’ kunnen noemen
Kreeg je een slechte prognose, maar kwam je er tegen de verwachtingen in toch nog door? Heb je een zeldzame aandoening en ben je gered door een medische ingreep? HLN zoekt mensen die daarover willen getuigen. -
PREMIUM
Jolan uit ‘Kamp Waes’ heeft scoliose, net als 3 op de 100 jongeren. Arts: “Het is belangrijk om op tijd in te grijpen”
-
PREMIUM
“Gebruik je elke dag lippenbalsem, dan eet je zo’n 4 sticks per jaar op”: hoe ongezond is dat? Dermatoloog neemt 8 lippenbalsems onder de loep
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
PREMIUM
Wetenschappers zijn unaniem: "Als je wil afvallen, smokkel dan iets meer eiwit in je dieet”
219 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGeorges Dils
Pieter Verhulst
Cyriel VanHulle
PIETER ROGIERS
Rudy Walterus