Direct naar artikelinhoud
Vlaamse regering

Bij CD&V kijkt iedereen naar Hilde Crevits

Hilde Crevits (CD&V) zou in de Vlaamse regering willen stappen. Dan blijft de vraag wat voorzitter Beke doet.Beeld Gianni Barbieux

De onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld komen vandaag samen om de ministerposten in de Vlaamse regering te verdelen. Het is uitkijken naar de keuze van Hilde Crevits (CD&V). Als zij voor het ministerschap kiest, barst de strijd om de macht binnen haar partij los.

“Ik heb de eer gehad mee te schrijven aan het regeerakkoord. Als je mij vraagt of ik het zie zitten om die maatregelen uit te voeren, dan is het antwoord ja.” Uittredend minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) liet gisterenavond in Terzake weinig twijfel bestaan over haar wens om toe te treden tot de nieuwe Vlaamse regering.

Of ze die ook echt kan waarmaken, zullen we vandaag weten. Dan komen de onderhandelaars van N-VA, Open Vld en CD&V samen om de posten te verdelen. Volgens het systeem-Dhondt heeft N-VA recht op vijf ministerposten, CD&V en Open Vld ieder op twee. De christendemocraten zouden ook de Vlaamse Parlementsvoorzitter mogen leveren.

Verrassingen vallen niet uit te sluiten, maar het een en ander is wel duidelijk. Zo mogen de Vlaams-nationalisten als grootste partij eerst een ministerpost claimen. Die gaat uiteraard naar Jan Jambon, de nieuwe minister-president. Daarna is het aan CD&V, die voluit voor het departement Welzijn lijkt te gaan. Wellicht zal Vlaams boegbeeld Hilde Crevits het oranje bastion de komende jaren verdedigen.

Vervolgens zou de keuze opnieuw bij N-VA liggen, die wellicht tussen Integratie en Onderwijs zal kiezen. Daarbij moet ze een strategische afweging maken, want de bevoegdheid die ze níet kiest, gaat normaal naar Open Vld. De liberale namen die het meest over de tong gaan, zijn die van Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten en Mechels burgemeester Bart Somers.

Ziet N-VA het zitten om het rechtsere integratie- en inburgeringsbeleid in handen te laten van de linksere Bart Somers? Sommige partijleden vinden dat te riskant. Een naam die daarom wordt genoemd op Integratie is die van Zuhal Demir. Verder lijkt bij N-VA Ben Weyts een zekerheid.

Bij CD&V is de vraag of Wouter Beke voor een post in de Vlaamse regering gaat. Hij stopt sowieso als voorzitter. Als Crevits ook in de regering stapt, ligt de strijd om de opvolging van Beke helemaal open. Het partijcongres moet de leden duidelijkheid verschaffen.