dinsdag 1 oktober 2019 - Champions League
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Robin Godderie, al jaren verantwoordelijk voor de wedstrijdorganisatie bij KRC Genk, begint onze rondleiding in de eerste van twee extra tenten. 

Boumediene Belbachir

krc genk - napoli

Hoe UEFA deze week bepaalt wat wél en niet mag in KRC Genk Arena

“Stofzuiger staat klaar voor de grasmat”

 Niks baas in eigen huis, deze week bepaalt UEFA wat wél en niet mag in de Luminus Arena. Oeps, KRC Genk Arena, want sponsornamen worden geband in de Champions League. Waar Napoli op 150 kilo ijs en 40 pizza’s mag rekenen en Felice Mazzu in zijn aangepast jasje kan worden geschorst, wanneer zijn spelers niet op tijd klaar staan in de tunnel. En vlak voor de match mogelijk de grasmat nog moet worden gestofzuigd. “Dit is vier dagen lang op de tippen van de tenen lopen”, zegt Robin Godderie, UEFA Main Contact voor KRC Genk. 

 

Je kan er al enkele weken niet naast kijken, de Champions League heeft het Genkse stadion in zijn greep. Robin Godderie, al jaren verantwoordelijk voor de wedstrijdorganisatie bij KRC Genk, begint onze rondleiding in de eerste van twee extra tenten, die zijn neergepoot.

Godderie: “In deze mediatent met twee etages, zie je al meteen hoe strikt de UEFA-regels zijn. De merknamen op de tv’s zijn afgeplakt, alleen de naam van CL-sponsor Sony zou geduld worden. Daarom wordt in de UEFA-zones ook bier van sponsor Heineken geschonken. (lacht) We proberen het bij de pers goed te maken met Belgisch stoofvlees met frieten. In de rest van het stadion mogen we nog wel onze eigen pils schenken.”

“We moeten ook op elke panne voorbereid zijn. Voor elk van de vier microfoons voor de persconferentie hebben we een draadloos model achter de hand, mocht er eentje uitvallen. Ook het dakzeil is speciaal. Het bevat een luchtkussen dat het geluid van bijvoorbeeld stortregen dempt.”

Coca Cola-reclame wordt ingeruild voor officiële sponsor Pepsi. BOBE

Droomjob: VAR-bewaker

Buiten lopen we twee veiligheidsagenten tegen het lijf. “Die zijn verplicht van maandag tot donderdag, wanneer UEFA hier rondloopt. Op de matchdag zetten we 51 security-mensen in.”

In het scenario zit een hoofdstuk dat zelfs de scenaristen van ‘Safety First’ niet hadden kunnen bedenken: één veiligheidsagent krijgt de droomjob van VAR-bewaker. “Niet dat er problemen worden verwacht aan het VAR-busje dat op de persparking staat. Maar in het geval van een communicatiestoornis tussen het busje en de vierde man naast het veld, moet de VAR-scheidsrechter van de parking naar het veld lopen. In UEFA-uitrusting, die bij discutabele fases de aandacht kan trekken. Daarom wordt hij in dat geval vergezeld van een persoonlijke bewaker.”

Als de spelers enkele seconden te laat klaar staan in de spelerstunnel, krijgt KRC Genk geen boete. Dan wordt Felice Mazzu meteen geschorst voor de volgende wedstrijd

Handschoenenkeuring

Ook bij een elektriciteitspanne hoeft niemand te panikeren. Voor elk van de vier hoekmasten is een back-up voorzien van twee noodgeneratoren en een alternatief stroomnet. Zo kunnen ook de vips in de tent voor het stadion niet in het donker worden gezet. Hier levert KRC Genk naast elektriciteit alleen maar water. “Al het overige neemt UEFA op deze plek zelf in handen. Dit is de ‘Champions Club’, waarin hun 250 vips worden ontvangen.”

Ook voor de spelers zijn de regels strikt. “Alle publiciteit wordt gemeten. Zo moeten de keepers hun handschoenen binnenbrengen ter controle, de merknaam mag slechts 20 vierkante centimeter innemen. En onze trainer moet zijn vertrouwde ‘Deux Belges’ vest laten vermaken. Het merk was te fel zichtbaar achteraan op zijn vest, daar hebben we na Salzburg een opmerking over gekregen.”

De timing is enorm belangrijk voor de tv-uitzending. Daar is UEFA nog het strengst: als de spelers enkele seconden te laat klaar staan in de spelerstunnel, krijgt de club geen boete. Dan wordt Felice Mazzu meteen geschorst voor de volgende wedstrijd. Vorig seizoen is dat enkele trainers overkomen.

Zelfs de merknaam van de tv-toestellen wordt afgeplakt. BOBE

Riek in beeld

Alle afspraken worden nog eens in de verf gezet tijdens de wandeling, die Godderie dinsdag met de UEFA-afgevaardigde door het stadion maakt. Woensdag volgt na de wedstrijd een debriefing, waar je meteen ervaart welk oog voor detail geldt in de Champions League.

“In de vorige campagne kregen we een opmerking dat de tanden van een riek achter een reclamebord uitstaken. Eén van onze greenkeepers, die het veld tijdens de rust bijwerken, had hem net niet ver genoeg weggestopt. Nog straffer was de vraag om iemand met een stofzuiger. Er lag op de plaats waar de spelers opkomen iets te veel aarde op de grasmat. Dat moest worden weggeveegd voor de aftrap.”

150 kilo ijs, 40 pizza’s

We bellen aan bij Louis en Rita Colemont, de huisbewaarders die al 23 jaar in de Luminus Arena wonen. Op de derde etage aan de zuidkant van het stadion, hebben ze weinig last van UEFA.

“Het is hier nóg veiliger door al die security”, grapt Rita. “Ik heb alleen extra werk met het fruit voor de scheidsrechters, die ook daags voor de match trainen. En ik moest alle 200 flesjes water, die ik voor de spelers klaarzette, eerst van de merknaam ontdoen.”

Louis en Rita Colemont wonen al 23 jaar in het stadion. BoBE

Rita moet zich gelukkig niets van de bezoekende spelers aantrekken. Voor de ijsbaden van de Napoli-sterren moet na de match 150 kilo ijs worden voorzien. En 40 pizza’s - geen napolitana maar margherita - voor de honger, na de match rijden ze rechtstreeks met de bus naar de luchthaven.

“Daarom stellen we ook altijd iemand vast ter beschikking van de tegenpartij”, besluit Godderie, terwijl medewerkers alle reclame in het stadion aan het afdekken zijn. “Dat werkt makkelijker. Iets dat we in de Europa League bij een andere club geleerd hebben. Want bijleren doe je voortdurend. Ik vind het schitterend wat een hecht team van medewerkers hier realiseert, op de matchdag krijgen we ook nog eens de steun van ruim 800 vrijwilligers. Onze ploeg moet presteren op het veld, wij ernaast.”

Bekijk de video van de exclusieve rondleiding op hbvl.be/sport

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws