Direct naar artikelinhoud
In het nieuws

Niet Dominique Leroy, maar Joost Farwerck wordt topman bij KPN

Niet Dominique Leroy, maar Joost Farwerck wordt topman bij KPN
Beeld REUTERS

Het Nederlandse telecombedrijf KPN heeft Joost Farwerck (54) aangesteld als nieuwe CEO en voorzitter van de raad van bestuur. Dat meldt het bedrijf dinsdagochtend, daags nadat het de voorgenomen benoeming van ex-Proximus-CEO Dominique Leroy voor die functie ingetrokken had.

en

Farwerck is momenteel al interimvoorzitter bij de Nederlandse telecomoperator sinds het vertrek van Maximo Ibarra. Hij wordt CEO op 1 december. Farwerck kan rekenen op een basissalaris van 875.000 euro per jaar, dat aangevuld wordt met bonussen.

“Joost kent het bedrijf van binnen en buiten en de omgeving waarin de onderneming werkt. Met Joost als CEO is de toezichtsraad ervan overtuigd dat er goede vooruitgang gemaakt zal worden met de verdere ontwikkeling en uitvoering van de strategie van KPN”, zegt Duco Sickinghe, voorzitter van de toezichtsraad.

Maandag meldde KPN dat Dominique Leroy, ex-topvrouw van Proximus, geen kandidaat meer was in het proces om CEO en voorzitter van de raad van bestuur van KPN te worden. Leroy zal volgens KPN een compensatie krijgen voor bepaalde uitgaven en de tijd die ze stak in KPN sinds haar voordracht. Over de hoogte van die compensatie doet het Nederlandse telecombedrijf geen mededelingen.

KPN verwees voor de beslissing om Leroy opzij te schuiven naar de onduidelijkheid en onvoorspelbaarheid van de procedures die tegen haar in België lopen. Ze ligt in ons land onder vuur voor een aandelentransactie. Leroy gaf op 25 juli de opdracht om een aandelenpakket van Proximus ter waarde van 285.000 euro te verkopen op 1 augustus. De Belgische financiële waakhond FSMA en het openbaar ministerie doen onderzoek naar die transactie, omdat er mogelijk sprake is van handel met voorkennis.

Sickinghe zegt dinsdag dat de toezichtsraad van KPN “recentelijk te maken kreeg met een aantal onverwachte uitdagingen rond de opvolging van de CEO”. “De toezichtsraad is tevreden dat met de vandaag aangekondigde wijzigingen KPN klaar is om vooruit te gaan met een gefocust team aan de leiding.”

KPN heeft voorts Chris Figee aangesteld als financieel directeur vanaf 1 februari 2020 en gaat de raad van bestuur uitbreiden. Huidig financieel topman Jan Kees de Jager vertrekt op 1 maart.