Na dood wolvin Naya: jagers willen klacht indienen wegens laster en eerroof

© rr

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en de Cel Natuurinspectie starten een grootschalig gerechtelijk onderzoek, om te achterhalen wie wolvin Naya en haar jongen heeft gedood. De Cel Natuurinspectie gaat ervan uit dat “de wolvin kwaadwillig om het leven is gebracht”. Hoewel de organisatie niet officieel richting jagers wijst, voelen die zich wel geviseerd. Ze overwegen nu een klacht in te dienen wegens laster en eerroof.

evdg

Voor de zomer werd wolvin Naya voor het laatst gezien. Ze was toen drachtig en beviel goed 4,5 maanden geleden van enkele welpen. Maar wat er sindsdien met de wolvin en haar kroost gebeurde, weet niemand. Ze werden niet meer gezien, en heel wat natuurverenigingen gaan ervan uit dat ze om het leven gebracht zijn door jagers.

LEES OOK. VIDEO. Natuur en Bos bevestigt: wolvin Naya en haar welpen zijn “kwaadwillig” gedood

Hubertus Vereniging Vlaanderen noemde de beschuldiging aan het adres van de jachtsector maandag al “totaal ongehoord en tendentieus”. Intussen wordt ook duidelijk dat de vereniging onderzoekt of er een klacht wegens laster een eerroof kan worden ingediend tegen Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum en Jan Loos van Welkom Wolf.

“We hebben onze juristen op de zaak gezet om na te gaan wat we kunnen doen”, zegt Maarten Goethals van de Hubertus Vereniging. Er moet onder meer nog worden bekeken of zo’n klacht wel mogelijk is wanneer de beschuldigingen niet gericht zijn aan een persoon, maar wel aan een volledige sector. “Als het mogelijk is, zal er zeker een klacht volgen. Dat zal dan nog in de loop van deze week gebeuren.”

De mogelijke klacht zal specifiek tegen Janssen en Loos gericht zijn omdat ze “al dagenlang beschuldigingen uiten aan ons adres”, aldus Goethals. “Ze zeggen 100 procent zeker te zijn, maar ze hebben geen bewijzen. De stelligheid waarmee ze dit beweren, stuit ons tegen de borst.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen