Delpérée dan toch op weg om voorzitter te worden van commissie Kazachgate

Het staat zo goed als vast dat Francis Delpérée (CDH) voorzitter zal worden van de onderzoekscommissie naar de Kazachgate-affaire. Hij zal dan toch door zijn partij voorgedragen worden als voorzitter, ondanks de commotie die rond zijn kandidatuur ontstond. Dat heeft CDH-politica Cathérine Fonck gezegd in het parlement. MR-fractieleider Ducarme heeft al laten weten geen verzet te zullen aantekenen tegen het voorstel.

De kandidatuur van Delpérée als commissievoorzitter in het onderzoek naar de Kazachtgate-affaire kwam ter discussie toen bekend raakte dat hij gedecoreerd is in de Orde van Malta. Die organisatie zou een bemiddelende rol hebben gespeeld in het dossier. In "Villa Politica" verklaarde Delpérée dat hij naast de decoratie geen enkele band heeft met de club, en ook de vertegenwoordigers ervan niet kent.

Daarnaast zou Delpérée indertijd mee een amendement hebben ondertekend van de herstelwet van de afkoopwet. Ook dat was voor de andere partijen een struikelblok. Delpérée zou echter hebben aangegeven dat hij zich in de commissie zal laten vervangen door zijn ondervoorzitter als dat amendement ter sprake komt tijdens de zittingen.

Draagvlak

De fractieleiders van de andere partijen hadden aan CDH gevraagd om een kandidaat naar voren te schuiven die voldoende draagvlak heeft. De partij heeft echter besloten zich aan haar keuze te houden. MR-fractieleider Ducarme heeft al gezegd dat hij zich neerlegt bij Delpérée als voorzitter. Het ziet ernaar uit dat ook de andere partijen dat zullen doen.

Meest gelezen