© Dick Demey

Opglabbeekse leeuwen verhuizen vandaag naar Zuid-Afrika

Na net geen drie jaar Opglabbeek krijgen de verwaarloosde leeuwinnen Alpha en Cora vandaag een nieuwe thuis. Na een jeugd in Spanje en een paar jaar België, mogen ze nu eindelijk toch naar Afrika.

Cédric NIJST

Al bijna drie jaar houden Alpha en Cora, twee oude leeuwinnen, elkaar gezelschap in het Natuurhulpcentrum. “Ze komen uit een oude dierentuin in Almunecar, in het zuiden van Spanje. De burgemeester van Almunecar wilde graag een zoo, en dus werd er snel-snel eentje gebouwd. Maar ze hadden er kennis noch kunde om voor dieren te zorgen”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum.

Er stierven dan ook tientallen wilde dieren in het park. Na druk van een Spaanse dierenrechtenorganisatie besloten ze de dieren te verkopen, waarna Alpha en Cora in Opglabbeek terechtkwamen. Daar zaten ze uiteindelijk bijna drie jaar. Vandaag verhuizen de leeuwinnen naar hun nieuwe thuis in het Panthera Africa Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika.

Ook leeuwen voelen turbulentie

Maar daarvoor zullen de grote katten wel eerst een lange autorit en vlucht moeten doorstaan, en daar komt wel wat stress bij kijken. Toch verwacht Sil Janssen geen problemen. “Echte moeilijkheden hebben we nog nooit gehad, en we hebben nu toch al zo’n twintig leeuwen verhuisd. Maar ook leeuwen voelen turbulentie en drukverschil, dus ze komen wel meestal heel gestresseerd aan. Er staat in Kaapstad een dierenarts klaar om hen onmiddellijk op te vangen.”

© Dick Demey

De overplaatsing van Alpha en Cora gebeurt in samenwerking met Born Free, een internationale organisatie die zich inzet voor de bescherming van wilde dieren. Dokter Chris Draper zal samen met een collega op dezelfde vlucht zitten als de leeuwinnen, want de twee koninginnen van het dierenrijk vliegen gewoon mee met een passagiersvliegtuig.

Voor de leeuwinnen de vlucht van hun leven maken, worden ze getransporteerd naar de luchthaven Heathrow in Londen. Vandaar is het een goede elf uur vliegen naar Kaapstad, waar Alpha en Cora morgennamiddag zullen landen.

Mia en Mao

Twee vluchten van Brussel naar Kaapstad, dat kost natuurlijk wel een flinke duit, ook voor leeuwen. Gelukkig wordt de vlucht gesponsord. ‘’IAG Cargo, een luchttransportbedrijf en British Airways Holidays sponsoren de relocatie van de leeuwen”, zegt Chris Draper. “We zijn hen daar heel dankbaar voor. Het is de eerste keer dat we met deze bedrijven samenwerken, en de start is in ieder geval goed.”

Alpha en Cora zullen wel twee soortgenoten achterlaten in Opglabbeek, waar ook leeuwen Mao en Mia nog steeds zitten. Ook zij zullen uiteindelijk naar Afrika verhuizen, al is dat nog niet voor meteen. Eerst moet Mao nog genezen van de amputatie van zijn staart. “De wonde is nog niet helemaal genezen. Dat is een vereiste voor Mao aan boord van een vliegtuig kan, want als ze in hun kooit zitten zou de wonde wel eens terug open zou kunnen gaan. Dat zou eenmaal in Afrika een hoop problemen geven”, besluit Janssen.

© Dick Demey

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer