Direct naar artikelinhoud
DM ZAPT

Danira hoopte dat Rutten ging toegeven dat er coke aan de onderhandelingstafel wordt gesnoven

Gwendolyn Rutten in gesprek met Danira Boukhriss in 'Vandaag'.Beeld VRT

Fernand Van Damme zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: de geboorte van Jambon I was top-tv.

‘Yes! Er is een akkoord.’ Dacht ik toen ik maandagochtend opstond, maar misschien om een andere reden dan de gemiddelde Vlaming. Uiteraard was ik ook benieuwd naar de maatregelen die onze excellenties hadden genomen, maar ik was nog veel nieuwsgieriger naar de show die Jambon, Rutten en co. de komende uren voor ons in petto hadden.

En hoezee, ze stelden niet teleur. 

De beelden van de nachtelijke onderhandelingsmarathon zaten er al boenk op. Weyts die twee flessen rode wijn liet aanrukken. Crevits die er blijkbaar een sport van maakt om naar cameraploegen te zwaaien. De takeawaykoerier die met zoveel kip en appelmoes arriveerde dat het een half mirakel mag heten dat niemand daar een infarct opliep.

Om dan iets over zeven aan te kondigen dat er witte rook was! Jambon kwam het nieuws meedelen. Nadien mochten Crevits en Rutten aan de pers zeggen dat er een “heel stevig akkoord” was. Na een nachtje doordoen zagen ze er allemaal niet spectaculair goed, maar ook niet spectaculair slecht uit. Dat moet een zware afweging geweest zijn: laten we snel nog een make-upartiest of twintig opdraven of is het beter dat we eruitzien alsof we net aan de Iron Man hebben meegedaan? Het was net genoeg van beide, chapeau.

Om twaalf uur volgde een uitgebreidere toelichting. Daar valt niet veel over te melden, behalve dat Pol Van Den Driessche daar weer rondliep en dat hij voor een onzichtbare communicatieadviseur er toch verdomd goed in slaagt om altijd in beeld te lopen. De Wever, Beke en Rutten deden ook iets vreemds met hun handen, ik denk om te tonen dat ze een maand niet gaan kibbelen, maar zeker ben ik niet.

Danira hoopte dat Rutten ging toegeven dat er coke aan de onderhandelingstafel wordt gesnoven
Beeld Photo News

La grande finale was voorbehouden voor de tv-avond. Te beginnen met Crevits, die het mocht uitleggen aan Martine Tanghe. Crevits’ haar was zodanig gebrusht dat ik dacht dat ze ging aankondigen dat ze koningin Mathilde ging opvolgen.

Vreemd genoeg was Beke nergens te bespeuren. Rutten daarentegen was omnipresent. Ze was op De afspraak, waar ze vakkundig gelyncht werd door Rik Van Cauwelaert. “Dit akkoord draagt op geen enkele manier de vingerafdruk van het Belang”, zei ze. Waarop Van Cauwelaert: “Laten we niet lachen.” En lachen deed ze toen niet meer.

Rutten was ook bij Vandaag. Danira stelde de meest juicy vraag van de dag: “Mensen vragen zich af: hoe blijft u scherp?” Rutten: “Koffie.” “Alleen maar koffie?”, vroeg Danira, die hoopte dat een politicus in haar show ging toegeven dat er coke aan de onderhandelingstafel wordt gesnoven. “Soms nog cola”, zei Rutten. Mèh.

Er was ook nog een reportage over Jambon die stopt als burgemeester. ‘Goeie vriend’ Jean-Marie Pfaff mocht daar iets dieps over zeggen. Jambon zelf was dan weer te gast bij VTM Nieuws, Terzake en Gert Late Night. In Terzake werd het gênant toen hij over armoede begon. Gelukkig was er wat later Gert Verhulst, die zich voor kritische vragen verontschuldigde: “Een beetje kritiek, dat mag ook hè.”

Ik tel al af naar de nieuwe federale regering.

'El Sympatico' Jean-Marie Pfaff over zijn vriend Jan Jambon.Beeld VRT