De Oekraïense president Volodymyr Zelensky
Volledig scherm
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky © EPA

Oekraïne en pro-Russische separatisten bereiken akkoord over Oost-Oekraïne

Vertegenwoordigers van de Oekraïense regering en de pro-Russische separatisten uit Luhansk en Donetsk hebben vandaag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een belangrijke overeenkomst ondertekend om de vrede in Oost-Oekraïne te herstellen.

10 reacties

  • Luc Lepoudre

    4 jaar geleden
    Oekraïne zal uiteindelijk in drie stukken uiteenvallen zoals al jaren voorspeld. De ganse oosterse helft is volledig Russisch (derde stuk is de Krim). Uiteindelijk is Oekraïne geen natie maar een kunstmatig land zoals België met twee verschillende volkeren die elkaars pap niet lusten. En toen, toen kwam de CIA in Kiev in actie...
  • Dirk Van Brussel

    4 jaar geleden
    Fons Casteels wat U aanhaalt is niet de reden van de rebellie. De problemen zijn door Rusland aangestoken omdat hun pion Lavrov in de eerste plaats (de echte sterke man) en Janoekovitsh moesten vertrekken. Zo had Rusland geen controle meer over Oekraine. Oekraine moet sowieso van de Rus niets weten.
  • Fons Casteels

    4 jaar geleden
    De Oost-Oekraïners eisen in de eerste plaats respect voor hun moedertaal, onderwijsmogelijkheden in het Russisch en erkenning van het Russisch als tweede officiële taal van hun regio. Kiev heeft dat altijd geweigerd, gesteund door de anti-Russische Europese Unie. Gevolg: Oost-Oekraïne zocht steun bij Rusland. De nieuwe president Zelensky kiest eieren voor zijn geld: hij verkiest een goede buur (Rusland) boven een verre vriend (de EU).
  • Dirk Van Brussel

    4 jaar geleden
    Een van de voorwaarden : vooraf verkiezingen in rebellen gebied. Dat kan volgens Zelensky maar dan volgens Oekraïnse wetten en ZONDER buitenlands leger op het grondgebied ! Dus Russen buiten. Dat zint de Russen evenwel niet, voorlopig.
  • Dirk Van Brussel

    4 jaar geleden
    Jacques Mertens, hebben ze niet om Russische wapens gevraagd ? Informeer U !! Ze beschieten het aanwezige Oekraïnse leger dagelijks met Russische wapens. Daar krijgen we dagelijks beelden van. Er zijn telefoongesprekken onderschept waar de separatisten om wapens vragen.