Alle ministers in regering-Jambon I bekend: Open Vld kiest voor Bart Somers en Lydia Peeters

De regering-Jambon I is rond. Bij Open Vld gaan de twee ministersposten naar Bart Somers en Lydia Peeters. Afscheidnemend voorzitter Wouter Beke (CD&V) stapt in de nieuwe regering, maar ook Hilde Crevits blijft aan boord. Zij wordt dus zeker niet de nieuwe CD&V-voorzitter. Verrassend: N-VA leverde in laatste instantie nog een ministerspost in, in ruil voor het zitje van parlementsvoorzitter. Dat wordt Liesbeth Homans.

Matthias Vanderaspoilden, Pieter Lesaffer, Farid El Mabrouk

Geen vijf, maar wel vier ministers krijgt N-VA in de nieuwe Vlaamse regering. Naast minister-president Jan Jambon zijn dat Ben Weyts en nieuwe gezichten Zuhal Demir en Matthias Diependaele. N-VA stelde de verdeling dinsdagnacht om 1 uur officieel voor op een persconferentie.

De nieuwe Vlaams minister-president Jan Jambon krijgt de portefeuilles Buitenland, Cultuur en ICT.

© mvdr

Dat Ben Weyts minister zou blijven, was na de verkiezingen al snel een uitgemaakte zaak. Hij scoorde sterk in Vlaams-Brabant en werd plots incontournable voor zijn partij. Hij krijgt ook met voorsprong de zwaarste portefeuille in de nieuwe regering. Hij laat Mobiliteit en Openbare Werken over aan een Open Vld’er, vermoedelijk Gwendolyn Rutten, en wordt zelf minister van Onderwijs en viceminister-president. Daarnaast behoudt hij Dierenwelzijn en krijgt hij Sport.

(Bekijk de reacties van de nieuwe ministers onder aan het artikel)

Een van de twee nieuwe N-VA-gezichten in de Vlaamse regering is Zuhal Demir. De voormalige federale staatssecretaris wordt bevoegd voor Energie en Omgeving (leefmilieu en ruimtelijke ordening), Justitie en Handhaving, en Toerisme.

Een ander nieuw gezicht is Matthias Diependaele. De Oost-Vlaming was tot voor kort N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement en wordt nu minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed.

N-VA levert ook de parlementsvoorzitter. Dat blijft niet Wilfried Vandaele, maar wordt zo goed als zeker Liesbeth Homans, die zo een mooie exit krijgt als afscheidnemend minister-president.

De partij mikt volgens Bart De Wever op een West-Vlaamse fractieleider om die provincie te dekken. Dat heeft De Wever gevraagd aan zijn fractie, “maar het staat hen vrij om dat ook effectief te doen”.

CD&V: 3 ministers

De grote verrassing is er bij CD&V. De partij krijgt geen twee, maar wel drie ministers én houdt Hilde Crevits aan boord. Dat betekent dat er straks een erg onvoorspelbare voorzittersverkiezing zit aan te komen.

© fem

Hilde Crevits blijft dus op post, maar wisselt wel van bevoegdheden. Ze krijgt Economie, in die portefeuille zitten ook de departementen Werk en Landbouw. Als meest ervaren minister wordt ze ook viceminister-president.

Afscheidnemend voorzitter Wouter Beke verlaat de federale regering en schuift door naar de Vlaamse regering. Hij wordt minister van Welzijn, een portefeuille die CD&V absoluut wou binnenhalen, en krijgt ook Armoedebestrijding.

CD&V levert met nieuwkomer Benjamin Dalle de Brusselse minister, ook bevoegd voor Jeugd en Media. De uitgeweken West-Vlaming Dalle is directeur van de CD&V-studiedienst, maar raakte in Brussel niet verkozen. Door hem naar voren te schuiven, beantwoordt CD&V voor een stuk wel de vraag om vernieuwing.

Na lang discussiëren, werden de CD&V-ministers door twee derde van de fractie goedgekeurd, een derde stemde tegen. De partij stelde de taakverdeling woensdagochtend rond 2 uur officieel voor.

© BELGA

Open Vld: 2 ministers

Bij Open Vld krijgen we straks twee nieuwe gezichten als ministers. Officieel wil de partij pas morgen communiceren wie dat wordt, maar Bart Somers is alvast een zekerheid.

Fractieleider en Mechels burgemeester Bart Somers wordt minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur. Somers schreeuwde voor de verkiezingen al van de daken dat hij heel graag bevoegd zou worden voor Samenleven en heeft zijn slag dus thuis gehaald.

De liberalen leveren straks ook de minister van Openbare Werken en Mobiliteit. Woensdagmiddag is beslist dat Lydia Peeters de tweede minister wordt voor de liberalen.

LEES OOK: Geen Rode Duivels meer op VRT en GAS-boetes in zone 30: tien opmerkelijke zaken uit het regeerakkoord

Bekijk ook:

Bart De Wever kijkt al verder naar vorming Federale

Zuhal Demir krijgt heel wat bevoegdheden

Matthias Diependaele wordt voor het eerst minister

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER