Videospeler inladen...

Professoren fileren Vlaams regeerakkoord: van "het gaat werken" tot "geen grote stappen"

In “De afspraak” hebben drie professoren de thema’s uit het nieuwe Vlaamse regeerakkoord besproken waarin zij gespecialiseerd zijn: armoede, werk en inburgering. De regering wil 120.000 mensen aan het werk krijgen, onder meer met een jobbonus. Arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) ziet dat wel lukken. Zijn collega Wim Van Lancker (KULeuven) is minder positief gestemd als het over de bestrijding van armoede gaat. En moraalfilosoof Patrick Loobuyck (UAntwerpen) vindt het goed dat rechten en plichten meer in evenwicht worden gebracht als het gaat over inburgering, maar dat alleen zal niet volstaan.

De regering wil 120.000 mensen aan het werk krijgen. Enter de jobbonus die werken aantrekkelijker moet maken. Wie bruto 1700 euro of minder verdient, krijgt elke maand 50 euro netto. Professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) verwacht dat de maatregel zal werken: “Ja, 50 euro per maand, ik denk dat dat mensen aan het werk gaat zetten. Het probleem in Vlaanderen is dat het verschil tussen werken en niet werken niet zo groot is, dus het is wel een stap vooruit. Ik had zelf voorgesteld om 100 euro te geven, maar 50 euro is toch ook wel iets voor wie maar 1.700 euro bruto heeft.“

Professor Baert wijst er ook op dat er niet alleen de jobbonus is: “Er zit een lijn in het voorgestelde beleid dat werken loont: er is de jobbonus, maar ook maatregelen inzake kinderopvang, de VDAB die inactieven beter moet begeleiden, dus mensen die geen baan zoeken, en er zijn de sociale voordelen die zullen afhangen van het inkomen en niet van het sociaal statuut. Ik wil de nieuwe Vlaamse regering dus een beloningsregering noemen, maar we zullen moeten zien wat ervan komt.”

Welzijn en armoedebestrijding: “We gaan geen grote sprongen maken”

Professor sociaal beleid Wim Van Lancker (KU Leuven) las het hoofdstuk over welzijn en armoedebestrijding uit het regeerakkoord. Hij is niet zo optimistisch: “Ik denk niet dat we grote sprongen gaan maken. Er staat ook niets in dat regeerakkoord over armoede. De vorige regering wou de kinderarmoede halveren – ze is daar niet in geslaagd, verre van – maar het was tenminste een voornemen. Nu is er niets.”

Professor Van Lancker kan er begrip voor opbrengen dat toekomstig minister-president Jan Jambon (N-VA) armoedebestrijding als onderdeel van welzijn ziet, maar daar mag het niet bij blijven: “Er zijn verschillende maatregelen nodig om de inkomens te doen stijgen: werk, huisvesting, kinderopvang… Jambon zegt dat ook, maar dat zal toch moeten gecoördineerd worden en dat zie ik voorlopig niet. Ik mis een globale visie.”

Inburgering: “Beter evenwicht rechten en plichten zal draagvlak inburgering vergroten”

Er worden extra inspanningen gevraagd aan nieuwkomers. Professor moraalfilosofie Patrick Loobuyck (UAntwerpen) vindt dat goed omdat hij een zekere frustratie merkt in de samenleving: “Het regeerakkoord doet een poging om rechten en plichten te matchen. Men heeft uit de verkiezingsuitslag geconcludeerd dat er daar frustratie is, over wachtlijsten en nieuwkomers die dan voorrang krijgen. Dat verzwakt het draagvlak voor migratie.”

Een beter evenwicht tussen rechten en plichten kan dat draagvlak vergroten, maar dat alleen zal niet volstaan, zegt Loobuyck: “Er is ook een discours nodig. Hoe gaan we over nieuwkomers spreken ? En dan ben ik benieuwd welk discours dat zal zijn: dat van Theo Francken (N-VA) of dat van Bart Somers (Open VLD) die allebei aan tafel zaten.”

Professor Loobuyck heeft wel vragen bij het feit dat nieuwkomers meer zullen moeten betalen voor hun integratiecursus: “Je gaat niet noodzakelijk beter inburgeren als je meer moet betalen. Anderzijds is de som ook weer niet zo groot. In Nederland moeten mensen soms een lening van tienduizend euro aangaan. Hier gaat het denk ik om 180 euro in het totaal.”

Bekijk hier de volledige aflevering van "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen