woensdag 2 oktober 2019 - Showbizz en cultuur
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Het winnende team krijgt een exemplaar van het nieuwe kookboek van Regula Ysewijn. Simon Mouton

bake-off

Gedetineerden bakken perentaart met Wim Opbrouck en co.

Ellenlange gangen, verlicht door felle tl-lampen. Temperaturen die de hittegolf van de voorbije zomer overschrijden. En camera’s. Maar niet degene waar Wim Opbrouck en de zijnen wekelijks voor staan in de baktent, wel bewakingscamera’s. We zijn immers in het penitentiair complex van Brugge, waar zo meteen een heuse bake-off plaatsvindt.

 Simon Mouton

Toegegeven: de drugsvrije afdeling van een gevangenis is niet meteen de plek die je met het vrolijke programma ‘Bake-off Vlaanderen’ associeert. “Toch gebeurt dit volledig op hun initiatief”, zegt Opbrouck. “Een jaar geleden werd ik al eens gevraagd om hier een bakwedstrijd in te leiden. Ik vond dat een superleuk idee, maar het paste jammer genoeg niet in mijn agenda.” Nu zijn we een jaar later en heeft de goedlachse presentator zelfs zijn twee vaste juryleden bij: Herman Van Dender en Regula Ysewijn.

Om 17 uur worden de bakkers verzameld in de wandelgangen. Allemaal mannen. “Dat vind ik wel leuk”, gniffelt Opbrouck. “Ergens blijf je toch altijd denken dat het bakgegeven vooral vrouwen aanspreekt. Maar kijk.” Ysewijn neemt het woord. Of er mensen aanwezig zijn met bakervaring. “Allemaal, waarschijnlijk”, antwoordt Opbrouck. Het duurt enkele seconden voor bij iedereen de euro valt, maar dan barst het gelach los. De toon is gezet.

 Simon Mouton

Geroosterde nootjes

De gedetineerden krijgen de opdracht om een poire bourdaloue te bereiden, een perentaart met frangipane. Velen horen het in Keulen donderen, maar bij een man met een rode short gaat duidelijk een lichtje branden. Geert was in een vorig leven dan ook bakker. “Het is lang geleden”, zegt hij een tikkeltje nerveus. De twintig deelnemers verdelen zich in vier teams. Elk team zondert zich af in zijn eigen sectie, in hun eigen keuken.

“Zijn er hier mensen met bak-ervaring?” Regula Ysewijn

Om 19 uur ruiken de gangen van het complex naar perenstroop en geroosterde nootjes. Vier taarten worden voorgeschoteld aan de jury. Na uitgebreid proeven en beraadslagen komt het team van Geert uit de bus als winnaar en ontvangen de leden een vers gedrukt exemplaar van het nieuwe kookboek van Regula Ysewijn. Goedgemutst wandelt het bake-offtrio de deuren van de gevangenis uit. “Toen ze dit voorstelden, dacht ik: no way”, zegt Van Dender. “Maar ik ben blij dat ik het toch gedaan heb. Zo’n ervaring neem je voor de rest van je leven mee.”

 Simon Mouton

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws