VIDEO. Brand in afvalverwerkend bedrijf laait opnieuw in alle hevigheid op

Een brand bij het afvalverwerkende bedrijf Garwig heeft een indrukwekkende rookpluim veroorzaakt in de buurt van Ieper. De brand flakkerde 's avonds opnieuw op. Wellicht moet er de hele avond en nacht geblust worden.

ptb/WSG

Brandweerpost Ieper kreeg maandag rond 15 uur melding van een brand in GST Recycling, een dochterbedrijf van afvalverwerkend bedrijf Garwig, aan de Rozendaalstraat in Ieper. Een grote zwarte rookwolk uit een loods, waar het afval in brand stond, trok richting Boezinge. "De rook is vermoedelijk niet giftig", klinkt het bij de lokale politie die buurtbewoners aanraadde om preventief ramen en deuren gesloten te houden. "De brand is enorm fel", aldus officier Denys van brandweer Ieper. "We haalden water uit het kanaal met twee debietpompen die samen een capaciteit hebben van 8.000 liter per minuut, een derde pomp raakte defect."

Het dak van de loods stortte rond 18.30 uur in door de hitte en ook de muren konden het elk moment begeven. Er kwam versterking van de omliggende brandweerposten van Houthulst, Langemark-Poelkapelle, Zonnebeke, Poperinge en Diksmuide. "We hebben 5 autopompen en 3 ladderwagens ter plaatse. 5 tankwagens en enkele tractoren met mestkarren haalden extra water uit het kanaal om systematisch het waterreservoir van de sprinklers in de loods bij te vullen. De sprinklers waren een maatregel van het bedrijf om de brandveiligheid te verhogen, maar ze zouden niet gewerkt hebben. We gebruikten dat reservoir dan maar om vanuit verschillende punten de brand te bestrijden." Door de grote brandweerinterventie was doorgaand verkeer niet meer mogelijk in Rozendaalstraat, Zwaanhofweg en Oostkaai. De bluswerken duren zeker nog tot dinsdagavond.

De brandweer moet het brandende afval stelselmatig uit de loods halen om alles goed te kunnen blussen." Opvallend: de vorige afvalbrand in het bedrijf dateerde van een jaar geleden. De brandweer moest de laatste 5 jaar een 10-tal keer interveniëren en vroeg het bedrijf om extra maatregelen, waaronder een rookafvoerinstallatie. Zelfontbranding was meestal de oorzaak, maar het is nog niet duidelijk of dit nu ook zo is. Er vielen geen gewonden en de bedrijven rond de site bleven voorlopig gevrijwaard.

© ptb

>

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen