Direct naar artikelinhoud
Liveblog

Live - Zitting Vlaams Parlement gesloten, vrijdag debat over regeerverklaring

Jan Jambon (N-VA) tijdens de eedaflegging.Beeld Photo News

De nieuwe Vlaamse ministers van N-VA, CD&V en Open Vld hebben de eed afgelegd. Minister-president Jan Jambon heeft zonet zijn eerste regeerverklaring voorgelezen in het Vlaams Parlement. De oppositie toonde zich verontwaardigd over het ontbreken van de begrotingscijfers. Volg alle ontwikkelingen hier live.

Krijg als eerste een bericht bij belangrijke ontwikkelingen: download nu onze app ›

Live

  1. Einde liveblog

    Wij sluiten hierbij deze liveblog af. U kunt voor de laatste updates terecht op onze site en in onze app.

  2. Standpunt: 'Benoemingscarrousel draait naarstig rondjes'

    'Ook na de verkiezingsoptater van 26 mei draait de benoemingscarrousel naarstig rondjes', schrijft Stavros Kelepouris in het standpunt. 'Op die manier moet niemand verbaasd zijn als de kiezer over 5 jaar verder naar de extreme partijen afdwaalt.'

    > Lees hier het standpunt

  3. Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert

    De nieuwe Vlaamse ministers van N-VA, CD&V en Open Vld hebben de eed afgelegd. Welke namen vallen op? Welke partijen halen verrassende portefeuilles binnen en welke hebben moeten inbinden? Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert.

  4. CM: 'Waar moet het geld vandaan komen?'

    CM-voorzitter Luc Van Gorp heeft gereageerd op het Vlaams regeerakkoord. Het akkoord klinkt hem "veelbelovend" in de oren, omdat het maatregelen bevat "die bijdragen tot een betere zorg en welzijn voor alle Vlamingen". 

    Wel stelt Van Gorp zich de vraag "waar het geld ervoor vandaan moet komen". "Alleen al om de wachtlijsten in de zorg weg te werken, is 1,6 miljard euro nodig. Dat geld is er vandaag niet."

    Het gezondheidsfonds zegt goede voorstellen te lezen in de tekst van ruim 300 pagina's. Als voorbeelden geeft het de verdere uitbouw van de Vlaamse sociale bescherming en het engagement om de betaalbaarheid van de factuur in woonzorgcentra te verhogen. Daarnaast is er ook lof voor de extra centen voor geestelijke gezondheidszorg.

    Maar er is ook kritiek, vooral op het luik integratie van het regeerakkoord. Dat nieuwkomers tien jaar moeten wachten voor ze recht hebben op een zorgbudget, vindt CM een brug te ver. "Als sociale organisatie zijn wij ervan overtuigd dat een warme en zorgzame samenleving iedereen moet omarmen", zegt Van Gorp. "Niemand kiest ervoor om in een kwetsbare situatie terecht te komen."

  5. Ambtenarenvakbond dreigt met staking

    Het regeerakkoord getuigt van een "totaal gebrek aan respect voor het eigen personeel". Dat zegt de liberale ambtenarenvakbond VSOA. De vakbond klaagt ook over een gebrek aan overleg, "en dat dwingt ons om ons nu reeds te beraden over een algemene stakingsaanzegging".

    Onder meer de plannen om het ambtenarenstatuut te laten uitdoven, kunnen op weinig begrip rekenen, vooral omdat hier geen overleg meer over mogelijk lijkt. Verder stelt VSOA zich ook vragen bij het streven naar een slankere overheid. "Zal dit opnieuw besparen op het personeel zijn?", vraagt de vakbond zich af. De liberale vakbond pleit tot slot nog voor een "ernstige algemene baremaverhoging".

    Het VSOA wil een constructief gesprek met de regering, maar waarschuwt wel voor een algemene stakingsaanzegging.

  6. Vandaele nieuwe fractieleider N-VA

    Wilfried Vandaele is de nieuwe fractieleider van N-VA in het Vlaams Parlement. Zijn voordracht werd unaniem gesteund door de fractie.

    Vandaele werd afgelopen zomer tot parlementsvoorzitter verkozen, nadat Kris Van Dijck het onderwerp van een gerechtelijk onderzoek werd. Het voorzitterschap was echter onderdeel van de regeringsonderhandeling tussen N-VA, CD&V en Open Vld. De positie kwam N-VA toe, maar Bart De Wever besloot ze aan Liesbeth Homans te geven, die geen plaats kreeg in de regering omwille van de regionale evenwichten.

    Wilfried VandaeleBeeld BELGA
  7. Zitting gesloten, vrijdag debat

    Na de installatie van de Vlaamse regering wordt de zitting van het Vlaams Parlement gesloten. De oppositie diende een motie van hoogdringendheid in, om de begrotingscijfers alsnog in handen te krijgen, maar die werd door de meerderheid verworpen. Vrijdagochtend wordt er gedebatteerd over de regeerverklaring die minister-president Jan Jambon (N-VA) vanmiddag heeft afgelegd.

  8. Homans nieuwe voorzitter Vlaams Parlement

    Liesbeth Homans (N-VA) is formeel aangesteld als nieuwe voorzitter van het Vlaams Parlement. Tien jaar na Marleen Vanderpoorten (Open Vld) krijgt het Vlaams Parlement daarmee opnieuw een vrouwelijke voorzitter. Het is de derde legislatuur op rij dat N-VA de parlementsvoorzitter levert.

    De 46-jarige Homans treedt in de voetsporen van Jan Peumans en 'tussenpaus' Wilfried Vandaele. "Ik ga mijn best doen om voorzitter te zijn van alle parlementsleden en ik ga met veel plezier de regering controleren", zo zei Homans in haar eerste woorden als voorzitter.

    De Antwerpse politica sloot af met een kwinkslag. "Ik beloof iedereen plechtig dat ik ga werken aan mijn non-verbale communicatie". 

  9. Nathalie Muylle vervangt Beke in federale minister

    Nathalie Muylle (CD&V) is de nieuwe federale minister van Werk, Economie en Consumentenzaken. Ze volgt haar partijgenoot Wouter Beke op, die Vlaams minister van Welzijn wordt.

    De 50-jarige Nathalie Muylle komt uit het West-Vlaamse Roeselare, waar ze al ruim zeven jaar schepen is. In 2004 kwam ze voor het eerst in de Kamer. Ze volgde toen Yves Leterme op die Vlaams minister-president werd. Bij latere verkiezingen werd ze telkens opnieuw verkozen. 

     Muylle maakte ook deel van de zogenoemde groep van "twaalf apostelen", die de CD&V moest doorlichten na het slechte verkiezingsresultaat van mei. 

    Beeld BELGA
  10. De woelige nacht bij CD&V: hoe Wouter Beke finaal toch voor zichzelf koos

    Wouter Beke koos dan toch eieren voor zijn geld, door zelf de belangrijkste ministerpost van CD&V weg te kapen. Pas na uren masseerwerk kreeg hij zijn persoonlijke promotie aan de eigen partij verkocht. Onder meer met dank aan Kris Peeters.

    Beeld Wouter Maeckelberghe
  11. Zitting geschorst: oppositie eist begrotingscijfers

     De zitting van Vlaams Parlement is geschorst omdat de oppositie begrotingscijfers eist van de regering. Jambon zelf wil die cijfers pas volgende week bespreken in een commissie, maar daar neemt de oppositie absoluut geen genoegen mee. Die eist dat de tabellen op tafel komen. Groen zwaait met het parlementsreglement. Daarin staat dat bij de regeerverklaring ook een verklaring hoort "betreffende de krachtlijnen van de begroting." Parlementsvoorzitter Wilfried Vandaele ziet zich genoodzaakt de zitting te schorsen. 


    Twitter bericht wordt geladen...

  12. Einde Oktoberverklaring

    Jambon sluit zijn regeerverklaring af. Het was een vrij korte toespraak, in vergelijking met zijn voorgangers.

  13. 'Plus est en nous'

    Jambon roept het Vlaams Parlement op om ambitie te tonen. Van de bekende spreuk 'plus est en vous' maakt Jambon de volgende boodschap: 'Plus est en nous'.

  14. Maïté Piessen verdwijnt als nieuwslezeres nu haar man minister wordt

    Nieuwslezeres Maïté Piessen zal voorlopig niet meer op Radio 1 te horen zijn. Piessen is de vrouw van kersvers minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) wat volgens de hoofdredactie van de nieuwsdienst moeilijk te combineren valt met haar rol als nieuwslezer. 

    Beeld Photo News
  15. 'Vlaamse autonomie zo ruim mogelijk invullen'

    Vlaanderen moet haar autonomie "zo ruim mogelijk invullen", aldus Jambon. Al komt het het Vlaams Parlement toe om het voortouw te nemen in volgende stappen in de staatshervorming.

  16. 'Vlaanderen sterker, welvarender en hechter maken'

    "Ik wil Vlaanderen vandaag een concreet voorstel doen: laten we samen een verhaal schrijven. Een verhaal dat politiek en afkomst overstijgt. We moeten Vlaanderen boven zichzelf doen uitstijgen. We hebben alles in huis om de wereld te doen verbazen. Vlaanderen is in topvorm. De vorige bestuursploeg heeft de voorbije vijf jaar goed werk geleverd, maar we moeten nu een stap verder gaan. Wij willen Vlaanderen sterker, welvarender en hechter maken."

    Jan JambonBeeld VTM Nieuws
  17. 'Gruw van elke vorm van racisme'

    Jambon gruwt "van elke vorm van racisme, en maakt er naar eigen zeggen een erezaak van om discriminatie aan te pakken. Hij somt een resem instrumenten op die daarvoor moeten zorgen, zoals een eigen Vlaamse minister van Justitie.

  18. 'Samenleving van rechten en plichten'

    Onze samenleving is er een van rechten en plichten, zegt Jambon. "Met deze regering is de tijd voorbij dat mensen van alle voordelen kunnen genieten zonder zelf een inspanning te doen." Jambon laat een stilte vallen, en krijgt applaus.

  19. 'Sociale voordelen niet langer afhankelijk van statuut maar van inkomen'

    Om de armoede aan te pakken zullen sociale voordelen niet langer afhankelijk zijn van iemands statuut maar van diens inkomen.

  20. Jambon tot jongeren: 'Geef hoop niet op'

    De nieuwe Vlaamse regering wil de lat hoog leggen, maar wil ook zorgen dat iedereen mee is. Onderwijs zal daarin een sleutelrol spelen, stipt de kersverse minister-president aan. Jambon richt zich tot de jongeren: "Geef de hoop niet op. Wij hebben jullie meer dan ooit nodig om de omslag naar een circulaire economie waar te maken. Het is met jullie inzet vandaag, op de schoolbanken, dat wij de strijd tegen de klimaatverandering zullen winnen."


  21. 'Gedaan met business as usual'

    Jambon wil op het pad van zijn voorganger Geert Bourgeois doorgaan, maar hij wil nog een tandje bijschakelen. "Gedaan met business as usual." Er wachten Vlaanderen immers heel wat uitdagingen, onder meer op vlak van technologie. "Baanbrekende innovaties zij door de eeuwen heen ons handelsmerk geworden." Volgens Jambon "zijn de uitdagingen groot", maar mag Vlaanderen "geen enkele uitdaging uit de weg gaan".

  22. 'Alle Vlamingen enthousiasmeren'

    Jambon wil luisteren naar de verzuchtingen van alle Vlamingen, en hen ook allemaal enthousiasmeren.

  23. Jambon: 'Septemberverklaring in oktober, zoals oktoberfesten'

    Jambon legt zijn eerste Septemberverklaring af in oktober, "maar de oktoberrevolutie vond plaats in november en de Oktoberfesten in september", grapt hij.

    Twitter bericht wordt geladen...

  24. Jambon maakt zich op voor regeerverklaring

    In het Vlaams Parlement maakt Jambon zich op voor zijn oktoberverklaring. Hij schudt handen en neemt felicitaties in ontvangst.

  25. Jambon: 'Blij weerzien met de koning'

    Volgens minister-president Jan Jambon was de eedaflegging in het Paleis "een blij weerzien" met de koning. Dat zegt hij bij VTM Nieuws. De afgelopen jaren ging hij als minister van Binnenlandse Zaken naar eigen zeggen al "regelmatig op de koffie" in het Paleis.

  26. Jambon op weg naar parlement voor beleidsverklaring

    Jan Jambon is op de terugweg van de koning naar het Vlaams Parlement. Daar zal hij zijn regeerverklaring afleggen.

  27. Jambon legt eed af bij koning

    Terwijl de fototoestellen flitsen legt Jan Jambon de eed als minister-president af bij koning Filip, in aanwezigheid van vicepremier Koen Geens.

    Beeld Photo News
  28. Tommelein: 'Eerst goede inhoud, daarna posten'

    Open Vld-boegbeeld Bart Tommelein vindt het een goede zaak dat zijn partijvoorzitter Gwendolyn Rutten voorzitter blijft en geen Vlaams minister is geworden. Er lopen immers ook nog onderhandelingen voor de federale regering. "Ook daar geldt: eerst een goede inhoud, daarna goede portefeuilles."

  29. Homans: 'Op strepen staan'

    Liesbeth Homans spreekt tegen dat ze bij de verdeling van de ministerportefeuilles uit de boot is gevallen. "Je moet rekening houden met de regionale spreiding. Met Jan Jambon is er al iemand uit Antwerpen, en twee is te veel." 

    Homans, van wie verwacht werd dat ze opnieuw minister zou worden, erkent dat er inderdaad afspraken gemaakt werden, maar wil daar niet dieper op ingaan.

    Het voorzitterschap van het parlement is ook een mooie functie, benadrukt ze. "Ik word eerste burger van Vlaanderen." En Homans is niet van plan om milder te worden in haar nieuwe functie. Ze neemt zich voor om "op haar strepen te staan".

  30. Demir: 'Zelf verrast door bevoegdheden'

    N-VA-politica Zuhal Demir krijgt niet Samenleven in haar portefeuille, maar wel Omgeving, Energie, Toerisme en Justitie. “Ik was zelf verrast door mijn nieuwe bevoegdheden, maar iedereen weet dat ik veel energie heb”, zegt ze in Villa Politica.

    Zuhal DemirBeeld BELGA
  31. Jambon aangekomen bij koning

    Minister-president Jan Jambon is aangekomen aan het Koninklijk Paleis om de eed af te leggen in handen van koning Filip, in aanwezigheid van ontslagnemend premier Charles Michel.

  32. Beke niet langer federaal onderhandelaar

    CD&V-voorzitter Wouter Beke zal niet langer de federale onderhandelingen voor zijn partij voeren, nu hij Vlaams minister van Welzijn wordt. “Ik denk dat als je keuzes maakt, je die dan ook op een consequente manier moet doortrekken, en dat betekent dat ik mij nu zal inzetten voor het welzijn van de Vlamingen”, klinkt het. “We zullen samen met de mensen in de partij bekijken wie die federale onderhandelingen het best kan voeren.”

    Beke denkt onder meer aan federaal minister van Justitie en CD&V-vicepremier Koen Geens, “maar ook nog aan een aantal andere mensen, die daar de voorbije periode ook al nauw bij betrokken waren”.

  33. Jambon naar koning

    Jan Jambon trekt nu naar het koninklijk Paleis, waar hij de eed als Vlaams minister-president zal afleggen bij koning Filip.

    Beeld Photo News
  34. Groepsfoto

    De nieuwe Vlaamse ministers poseren voor de traditionele groepsfoto.

    Beeld Tim Dirven
  35. Ministers leggen eed af bij Vandaele

    De ministers leggen een na een de eed af in handen van parlementsvoorzitter ad interim Wilfried Vandaele. Liesbeth Homans wordt later pas ingehuldigd als nieuwe Vlaams Parlementsvoorzitter.

    Minister-president Jan Jambon legt als eerste de eed af in het Vlaams Parlement.Beeld BELGA
  36. Wouter Beke: 'Dinsdag interim-voorzitter'

    CD&V-voorzitter Wouter Beke, die straks minister van Welzijn in de Vlaamse regering wordt, bevestigt dat zijn partij volgende week een interim-voorzitter zal aanduiden in afwachting van de echte voorzittersverkiezingen dit najaar. Als opvolgers in de ontslagnemende federale regering worden volgens de VRT de namen van Nahima Lanjri en Leen Dierick genoemd.

  37. Lydia Peeters: 'Kreeg vanochtend het telefoontje'

    “Vanochtend kreeg ik het telefoontje, met de vraag of ik de portefeuille van Mobiliteit en Openbare Werken wilde opnemen. En dat doe ik heel graag”, zegt Lydia Peeters (Open VLD), die opnieuw minister wordt in de Vlaamse regering.

    Ze omschrijft haar departement als heel belangrijk, omdat er mobiliteitsvlak “heel wat op ons afkomt” en het fileprobleem rond onze steden groot is. “We gaan er het beste van maken”, zegt Peeters. Ze laat vallen dat er gekeken zal worden hoe “private partners” kunnen ingezet worden om het Vlaamse mobiliteitsvraagstuk op te lossen. Ze ziet dat als een oplossing naast De Lijn.

    Beeld Photo News
  38. Volg eedaflegging zo dadelijk live

    Om 14 uur leggen de Vlaamse ministers de eed af in het Vlaams Parlement. Volg de eedaflegging via onze livestream.

  39. Huurdersplatform ontevreden met Vlaams regeerakkoord

    Het Vlaams Huurdersplatform ziet weinig positiefs in het Vlaams regeerakkoord. "Private huurders worden aan hun lot overgelaten en sociale huurders worden met nog meer argwaan behandeld. Ondanks de sterk gedocumenteerde wooncrisis is die boodschap duidelijk niet aangekomen bij onze vernieuwde Vlaamse meerderheid."

    Het Vlaams Huurdersplatform hekelt onder meer de beslissing van de regering-Jambon om de woonbonus uit te doven, vooral omdat de middelen die daaruit zouden vrijkomen niet naar de sociale en private huurmarkt vloeien. "Een gemiste kans om in te zetten op een rechtvaardiger woonbeleid", klinkt het. Het feit dat de registratierechten lichtjes worden verlaagd, zal overigens "evengoed prijsopdrijvend werken", vermoedt de organisatie. 

  40. Oppositie eist begrotingstabellen voor debat vrijdag

    De oppositiepartijen in het Vlaams Parlement eisen dat ze vrijdag voor het debat over de regeerverklaring in het Vlaams Parlement kunnen beschikken over de begrotingstabellen. Die zouden er volgende week pas zijn. 

     "De regering heeft tijd genoeg gehad. De septemberverklaring is al een oktoberverklaring geworden. Dit is echt gezichtsverlies voor de regering", zegt Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens. "Een regeerverklaring voorstellen zonder begrotingscijfers is als koken zonder peper en zout", aldus Janssens.

    Ook sp.a-fractieleider Conner Rousseau zegt dat het parlement moeilijk kan stemmen zonder de begrotingscijfers in de hand. "Dit lijkt me redelijk ongezien. Dit is een regering van grote woorden, maar lege zakken", aldus Rousseau. Een gelijkaardig geluid bij PVDA-fractieleider Jos D'Haese: "Dit is hallucinant. De postjes zijn wel verdeeld, maar duidelijkheid over de centen is er niet. Dit is misprijzend tegenover het parlement", aldus D'Haese aan Belga.

    "Met wat zijn we eigenlijk bezig?", vraagt Groen-fractieleider Björn Rzoska zich af. "Dit is te zot voor woorden", zegt hij. "Dit is lachen met het parlement. Ik heb eigenlijk veel goesting om te zeggen dat we niet in debat gaan zonder de cijfers", aldus Rzoska.

  41. Schiltz fractieleider Open Vld in Vlaams Parlement

    Willem-Frederik Schiltz wordt de nieuwe fractieleider van Open Vld in het Vlaams Parlement. Dat laat parlementslid Bart Tommelein weten op Twitter. Schiltz is Vlaams Parlementslid sinds 2014, hij specialiseert zich vooral in Energie. De liberaal is ook deelstaatsenator.

    Twitter bericht wordt geladen...

  42. 'Schaamteloze postjespolitiek'

    Oppositiepartij Groen is niet te spreken over het nieuws dat de nieuwe Vlaamse regering komaf maakt met de objectieve procedure voor de benoeming van de provinciegouverneurs, en terugkeert naar de politieke benoemingen. "Schaamteloze postjespolitiek", zegt Vlaams parlementslid Jeremie Vaneeckhout.

    "Dit is toch wel erg cynisch. Op de dag dat de nieuwe minister-president met een begeesterend project voor Vlaanderen moet komen, wordt pijnlijk duidelijk dat er wordt teruggegrepen naar een oude manier van politiek doen." Volgens Vaneeckhout is het hele verhaal "dodelijk voor het geloof in de politiek", en "een slechte zaak voor een degelijk bestuur dat onze burgers verdienen. We zetten een stap vooruit in plaats van vooruit."

  43. Wilfried Vandaele gevraagd als fractieleider N-VA

    Huidig Vlaams Parlementsvoorzitter Wilfried Vandaele is gevraagd om fractieleider te worden van N-VA. Voorzitter Bart De Wever suggereerde dinsdagavond al dat die functie best zou worden ingevuld door een West-Vlaming, aangezien de andere provincies al 'bedeeld' zijn.

    N-VA-fractieleider Matthias Diependaele wordt minister van Begroting, Financiën en Wonen in de regering Jambon I. Vandaele denkt nog na of de functie combineerbaar is met zijn burgemeesterschap van De Haan. Wellicht beslist Vandaele straks, na de eedaflegging en de verklaring van Jambon in het parlement.


    Wilfried VandaeleBeeld OPENVLD
  44. Vlaams Parlement krijgt nog geen begrotingscijfers, maar moet wel stemmen over regeerakkoord: ‘Hallucinant’

    Het Vlaams parlement stemt vrijdag over het vertrouwen in de Vlaamse regering. Eén probleem: het moet dat zonder cijferwerk doen. Pas volgende week worden de begrotingstabellen verwacht. ‘Hallucinant’, klinkt het bij de oppositie.

    Beeld Thomas Sweertvaegher
  45. Bart Somers: 'Mensen in divers Vlaanderen dichter bij elkaar brengen'

    "Ik ben heel blij dat ik deze verantwoordelijkheid krijg van mijn partij en ik ga dat proberen zo goed mogelijk te doen en te zorgen dat we de komende 5 jaren Vlaanderen goed besturen." Dat zegt Bart Somers aan VRT NWS.

    Dat hij de komende jaren Vlaams minister van Samenleven wordt, noemt Somers “een heel grote uitdaging”. In die functie moet hij naar eigen zeggen “zorgen dat mensen die in Vlaanderen komen zich op een goede manier kunnen inpassen in onze samenleving”.

    Daarnaast zal Somers “proberen om met de diversiteit die vandaag in Vlaanderen bestaat bruggen te bouwen, mensen dichter bij elkaar te brengen”. “Dat is een verhaal van inspanningen vragen aan mensen, maar ook van kansen geven, van rechten en plichten, van geven en nemen.”

  46. Reconstructie: hoe Welzijn toch weer bij CD&V belandde

    Als het van CD&V afhing, dan was haar ‘thuisdepartement’ Welzijn naar een andere partij gegaan. Maar de N-VA en Open Vld waren wakker. Een reconstructie van de verdeling van de ministerposten van Jambon I.

  47. Limburg boven in regionale spreiding

    Opvallend: van de tien posten (negen ministers en een parlementsvoorzitter), zijn er maar liefst drie voor de kleinste provincie van Vlaanderen: Limburg. Antwerpen mag de minister-president (al is ook die in het Limburgse Genk geboren) afleveren, één minister en de parlementsvoorzitter. Alle andere provincies krijgen slechts één excellentie.

    Limburg: Zuhal Demir (N-VA), Wouter Beke (CD&V), Lydia Peeters (Open Vld)

    Antwerpen: Jan Jambon (N-VA), Bart Somers (Open Vld), Liesbeth Homans (parlementsvoorzitter, N-VA)

    Oost-Vlaanderen: Matthias Diependaele (N-VA)

    Vlaams-Brabant: Ben Weyts (N-VA)

    West-Vlaanderen: Hilde Crevits (CD&V)

    Brussel: Benjamin Dalle (CD&V)

  48. Alexander Vandersmissen nieuwe burgemeester Mechelen

    De liberaal Alexander Vandersmissen wordt waarnemend burgemeester van Mechelen nu Bart Somers viceminister-president en minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur in de Vlaamse regering wordt. Dat werd vernomen in liberale kringen. Vandersmissen is geen nieuwkomer in de Mechelse politiek. Hij is al jaren gemeenteraadslid, was voorzitter van Woonpunt en is sinds 1 januari schepen in de stad.

    Beeld David Legreve
  49. Zuhal Demir eerste Vlaamse minister van Justitie

    Na een korte passage als staatssecretaris in de regering-Michel krijgt Zuhal Demir opnieuw een uitvoerend mandaat. In de nieuwe Vlaamse regering onder Jan Jambon wordt ze als minister bevoegd voor Omgeving, Energie, Toerisme en Justitie. De Limburgse wordt daarmee de eerste Vlaamse minister van Justitie. 

  50. Somers na 15 jaar terug naar Vlaamse regering

    Bart Somers verlaat Mechelen, waar hij sinds januari 2001 burgemeester is, en keert terug naar de Vlaamse regering. Somers was al eens een jaar Vlaams minister. Van 2003 tot 2004 was hij zelf interim-president, als opvolger van Patrick Dewael die federaal vicepremier was geworden.

    Beeld OPENVLD
Wouter Beke op het CD&V-partijcongres.Beeld Wouter Maeckelberghe