Een politieke belofte en een loyale partijsoldaat: dit zijn de twee écht nieuwe gezichten in de Vlaamse regering

De ministersportefeuilles zijn verdeeld, de nieuwe ploeg van de Vlaamse regering legt straks de eed af. Twee opvallende nieuwkomers zijn de 40-jarige Matthias Diependaele (N-VA), als minister van Financiën, Begroting en Wonen, en de 37-jarige Benjamin Dalle (CD&V). Die laatste krijgt in de regering-Jambon naast Brussel ook de bevoegdheden Jeugd en Media.

evdg

© BELGA

BENJAMIN DALLE

De 37-jarige van Damme afkomstige Benjamin Dalle geldt al een tijd als een politieke belofte. De jurist (UGent) draait ook al meer dan een decennium mee in de coulissen van de Wetstraat, als adviseur van de vicepremiers Yves Leterme, Jo Vandeurzen en Steven Vanackere.

Als kabinetschef van staatssecretaris Servais Verherstraeten was hij een van de architecten van de zesde staatshervorming. Van 2014 tot 2016 was hij adjunct-kabinetschef van minister van Justitie Koen Geens. Sinds 2016 is hij hoofd van de studiedienst van CD&V, Ceder.

Sinds de zesde staatshervorming is het moeilijk om als Nederlandstalige Brusselaar verkozen te geraken in het federale parlement. Dat moest hij in 2014 ervaren als lijsttrekker voor de CD&V.

In januari 2019 droeg zijn partij hem voor als gecoöpteerd senator ter vervanging van Steven Vanackere. Bij de verkiezingen in mei raakte hij niet verkozen als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in Brussel.

MATTHIAS DIEPENDAELE

Matthias Diependaele (40) is sinds 2013 de fractieleider van N-VA in het Vlaams Parlement. Na de jongste gemeenteraadsverkiezingen werd hij ook schepen in het Oost-Vlaamse Zottegem. In 2021 zou hij er de burgemeesterssjerp overnemen. Nu ziet de Oost-Vlaming zijn jarenlange trouwe inzet voor de partij beloond met een stevige ministersportefeuille, namelijk die van minister van Financiën, Begroting en Wonen.

Diependaele is al politiek actief sinds zijn afstuderen in 2006 als licentiaat Rechten aan de KU Leuven. Toen ging hij aan de slag als politiek medewerker van Europarlementslid Frieda Brepoels en was hij al actief in het dagelijks bestuur van Jong N-VA.

© dvp

In 2009 werd Diependaele een eerste keer verkozen in het Vlaams Parlement. In 2013 werd hij er fractieleider van N-VA, in opvolging van Kris Van Dijck. De 33-jarige Diependaele moest daarmee een gezicht geven aan de verjonging van de partij. Na de verkiezingen van 2014 mocht de Oost-Vlaming die positie houden.

Uplace

Diependaele staat bekend als een loyale partijsoldaat en een werkpaard. In het parlement moest hij na de verkiezingen in 2014 plots een fractie van 43 parlementsleden aansturen. Geen sinecure. Tegelijk moest Diependaele als fractieleider van de grootste partij alle grote dossiers, gaande van de Oosterweelverbinding tot de zesde staatshervorming en de begroting in de vingers hebben. Op begrotingsvlak toonde Diependaele zich vaak een groot verdediger van budgettaire orthodoxie. “We gaan niet dezelfde fouten maken als vroeger”, zei hij bij het debat over de regeerverklaring in 2014. “We gaan geen schuld opbouwen.”

Diependaele had ook de wat ondankbare taak om het omstreden winkelcomplex Uplace in Machelen te verdedigen. Maar ook hij moest zijn oorspronkelijke positie over het veelbesproken dossier bijsturen nadat het draagvlak voor het project stelselmatig verdween.

Waterstoftechnologie

Diependaele trok meerdere keren van leer tegen coalitiepartner CD&V, onder meer toen Joke Schauvliege een eerste keer het idee van een Mobiscore voor elk huis lanceerde. Toch vindt hij het belangrijk trouw te zijn aan de regeringspartners. “Dat men soms de coalitiepartners echt gaat zoeken, vind ik beneden alle peil”, zei hij daarover in 2015. “Ik kan er niet tegen dat men het electorale belang boven het algemene belang plaatst.”

Diependaele trekt ook al jaren, zowel binnen als buiten het parlement, aan de kar voor waterstoftechnologie. Volgens Diependaele kan die technologie een belangrijke bijdrage leveren om de klimaatuitdagingen op te lossen.

Naar het einde van de legislatuur toe, in 2018, toonde hij zich teleurgesteld dat de regering te weinig ideeën van N-VA had kunnen uitvoeren, een analyse die eerder door Kamerfractieleider Peter De Roover werd gemaakt. “Als de achterban mort, dan is het inderdaad omdat het beleid rechtser mag. Ik herken dat”, aldus Diependaele. “Zelf betreur ik het dat we de werkloosheidsuitkering niet in de tijd hebben kunnen beperken.”

Burgemeester in spe

In 2012 werd Diependaele al verkozen als gemeenteraadslid in Zottegem, waar N-VA in de oppositie terechtkwam. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 wist N-VA wel toe te treden tot de meerderheid. Diependaele werd er schepen van Mobiliteit en Openbare Werken en zou in 2021 het burgemeesterschap overnemen van CD&V’er Jenne De Potter.

© Photo News

bekijk ook

Tijdlijn: zo kwam de Vlaamse regering sinds de verkiezingen tot stand

HERBEKIJK: onze politieke journalist beantwoordt al uw vragen over Jambon I

Waarom niet Bart De Wever, maar wel Jan Jambon minister-president wordt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen