Een elektrische Tesla botste vorig jaar op een geparkeerde politieauto in het Californische Laguna Beach Police Department. Een nieuw systeem van Bosch moet voorkomen dat inzittenden of hulpverleners bij botsingen met elektrische auto's een gevaarlijke schok krijgen.
Volledig scherm
Een elektrische Tesla botste vorig jaar op een geparkeerde politieauto in het Californische Laguna Beach Police Department. Een nieuw systeem van Bosch moet voorkomen dat inzittenden of hulpverleners bij botsingen met elektrische auto's een gevaarlijke schok krijgen. © AP

Opzettelijke explosies in elektrische auto moeten gevaarlijke schok bij een botsing voorkomen

Bosch heeft een nieuw veiligheidssysteem ontwikkeld dat moet voorkomen dat inzittenden of hulpverleners bij botsingen met elektrische auto’s een gevaarlijke schok krijgen. Het systeem creëert kleine explosies zodra een elektrische auto botst. Die explosies moeten ervoor zorgen dat de kabelverbinding met de accu wordt afgesneden, wat het risico op een elektrische schok of brand verkleint.

17 reacties

  • Vandaele jiji

    5 jaar geleden
    Alles wat wagens veiliger maakt is goed. Tesla's zijn nu al bij de veiligste wagens op de planeet precies door hun structuur rond de batterijen. Ik wil ze niet tellen de mensen die in een benzine verbrand zijn na een ongeluk.
  • Filip Catz

    5 jaar geleden
    Recht van antwoord, Mike Le Grand. Ook de stroom kan even goed met een crowbar gecontroleerd worden. Nog iets : je mag toch pas afkoppelen nadat een ongeval gebeurd is, stel u voor dat ge alles afkoppelt voor er iets gebeurt, dat vind ik pas echt gevaarlijk. En ik ben akkoord dat explosies in de buurt van Lithium accu's zeker de max zijn, voor wie van een spetterend vuurwerk houdt toch.
  • Hans Schoen

    5 jaar geleden
    Lap daar zijn we weer, mensen bang maken. Zomaar eventjes vergeten hoeveel mensen gruwelijk zijn omgekomen bij ongevallen met brandstofwagens? Hou nu toch op met die halve waarheden aub! Hoeveel procent mensen zijn er omgekomen in een brandende EV tov een brandstofauto? Laat eens beide partijen hun zegje doen aub, dat is nieuws brengen.
  • Robert DE REU

    5 jaar geleden
    Lees hier dat BMW reeds jaren plofkabels gebruikt, enige tijd geleden een ongeval gezien met een recente BMW 5 serie, vooraan totaal ineen, maar de achterlichten en pinkers achter stonden vrolijk nog te knipperen, dus is zeker de plus pool door een plofkabel hier niet onderbroken.
  • Mike Le Grand

    5 jaar geleden
    @Filip Catz een crowbar heeft wel een ander doel, de bekabeling beschermen tegen overvoltage door een defekte voeding. Deze worden getrigger wanneer de spanning een bepaalde waarde overschreid. De oplossing hier is de voeding PREVENTIEF loskoppelen bij een ongeval.