Boris Johnson spreekt het Conservatieve partijcongres toe.
Volledig scherm
Boris Johnson spreekt het Conservatieve partijcongres toe. © AFP

Johnson dient ultiem brexitvoorstel in, en dreigt: “We stappen op 31 oktober uit EU, wat er ook gebeurt”

UPDATEDe Britse premier Boris Johnson heeft in een brief aan Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zijn ‘ultiem’ brexitvoorstel aangeboden. In het voorstel wordt de backstop, de regeling die moet garanderen dat er na de brexit geen harde, fysieke grens tussen Noord-Ierland en Ierland ontstaat, geschrapt. Later vandaag heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker over de kwestie telefonisch contact met Johnson. Die dreigde eerder al dat zijn land zich zonder afspraken uit de EU terugtrekt als die niet ingaat op zijn voorstel. “Het Verenigd Koninkrijk stapt op 31 oktober uit de Europese Unie, wat er ook gebeurt”, zegt Johnson. 

56 reacties

  • ivan de ridder

    5 jaar geleden
    Tot hiertoe alleen maar holle uitspraken van deze prime minister, weinig inhoud en geen enkele oplossing. Meedrijven op sentiment lukt maar zolang niemand de impact voelt. Blijft niet duren echter.
  • Jakke Troost

    5 jaar geleden
    Ik ben benieuwd voor de gevolgen bij British Airways en Eurostar na de Brexit.
  • Guy Bevers

    5 jaar geleden
    Zo kan hij ongemerkt geld verduisteren in die chaos.
  • heinz wolf

    5 jaar geleden
    B Johnson wil blijkbaar sluwer dan de rest zijn. Als er geen controles aan de grens tussen Noord-Ierland en Ierland zijn zal het VK de grote massa van het warenverkeer langs deze richting sturen. In de andere richting ontstaat dan weer een volledig andere situatie wat voor nog meer problemen zal zorgen.
  • Victor Munster

    5 jaar geleden
    Er moet maar EEN europees land de nieuwe Britse (parlementaire) vraag voor verder uitstel af te wijzen om ze eruit te gooien. Waarom zou dat niet België zijn? Moet het dan altijd Frankrijk of Duitsland zijn?