Direct naar artikelinhoud
Europese CommissieUpdate

Didier Reynders krijgt groen licht van Europees Parlement als eurocommissaris

Didier Reynders krijgt groen licht van Europees Parlement als eurocommissaris
Beeld Photo News

 De bevoegde commissies van het Europees Parlement hebben het licht op groen gezet voor kandidaat-eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders. Dat is gebleken na afloop van de vergadering van de coördinatoren van de politieke fracties. Reynders werd drie uur lang aan een kruisverhoor onderworpen. De hoorzitting werd een tijdlang onderbroken door een stroompanne.

Het Brusselse parket openende recent een opsporingsonderzoek naar Reynders na beschuldigingen van een ex-geheim agent. De man, Nicolas Ullens, werkte van 2007 tot 2018 bij de Staatsveiligheid en maakte in zijn politieverhoor gewag van smeergeld dat zou zijn betaald bij een reeks overheidsopdrachten en overheidsaankopen. 

"Bij gebrek aan enig misdrijf" werd het vooronderzoek vorige week zonder gevolg geklasseerd. Maandag raakte dan bekend dat Ullens nu bij het federaal parket klacht heeft ingediend voor doodsbedreigingen en belaging.

“Kwaadwillige aanval”

Tijdens zijn hoorzitting in het Europees Parlement bracht Reynders, genomineerd als commissaris voor Justitie, vrijwel meteen zelf de beschuldigingen ter sprake. “Iedereen van ons kan blootgesteld worden aan zo'n kwaadwillige aanval”, zei hij. Reynders zei te hopen dat niemand moet doorstaan wat hij en zijn familie de afgelopen weken hebben moeten doorstaan.

Als hij bevestigd wordt als commissaris, zal Reynders onder meer moeten toezien op de naleving van de rechtsstaatsprincipes in de EU-lidstaten. “De rechtsstaat impliceert ook het vermoeden van onschuld, daarover wil ik duidelijk zijn”, verwees hij naar zijn eigen situatie. Nooit heeft hij overwogen om als kandidaat-commissaris een stap opzij te zetten, net omdat hij overtuigd is van zijn onschuld.

Stroompanne

 Een stevige stroompanne zorgde voor een lange onderbreking van de hoorzitting, maar verder verliep het mondelinge examen van Reynders haast rimpelloos. Hij benadrukte dat hij al tijdens het eerste werkjaar van de Commissie werk wil maken van een mechanisme dat de naleving van de rechtsstaatsprincipes in de EU-lidstaten moet monitoren. De bestaande artikel 7-procedures tegen Hongarije en Polen zal hij verderzetten, in de geest van zijn voorganger Frans Timmermans. 

Maar, benadrukte Reynders, de Europese Unie beschikt over nog andere manieren om de rechtsstaat te doen naleven, gaande van een intensieve dialoog tot het lanceren van procedures voor het Europees Hof van Justitie. Ook België zal jaarlijks onderzocht worden, bevestigde Reynders.

Licht op groen

Reynders maakte een positieve indruk, was de teneur na afloop. De coördinatoren van de bevoegde commissies in het Europees Parlement staken de koppen bij elkaar om een oordeel te vellen over de hoorzitting die Reynders deze ochtend in het Europees Parlement had afgewerkt. Volgens een goede bron concludeerden alle fracties, met uitzondering van het uiterst rechtse ID, dat Reynders gekwalificeerd is om de justitieportefeuille te behartigen in de nieuwe Commissie van Ursula von der Leyen.