Louis Michel: "De politici zijn te bang om zich nog kwaad te maken"

De hedendaagse politici zijn te berekend en durven zich niet meer kwaad te maken. Dat vindt althans Europees Parlementslid Louis Michel (MR). "Politici moeten zichzelf durven te zijn en moeten durven verontwaardigd te zijn."
Louis Michel maakte zich begin dit jaar zelf nog erg kwaad in het Europees Parlement

De vader van premier Charles Michel werd geïnterviewd bij de Franstalige omroep RTL over welke lessen politici moeten trekken uit de zoveelste afstraffing na het referendum in Italië. "Maar al te vaak durven politici zich niet meer verontwaardigen over iets en zich sterk uitdrukken", luidt de analyse van Michel.

Volgens hem zijn de traditionele politieke partijen "te berekend en de opportunistisch geworden". "Iedereen wil met iedereen overeenkomen en neigt naar het centrum. Maar op een gegeven moment moet je de kiezers ook durven onder ogen te komen en hen dingen zeggen die ze niet per se willen horen."

Louis Michel vindt dat politici meer moeten durven zeggen waar het op staat en spreken in de taal van de gewone man in de straat. "Dan begrijpen de mensen je. Al kan je niet alles zeggen, en soms is het discours te excessief. Ik ben voor alle duidelijkheid van nature aan antipopulist."

"Geen enkele politicus durft zich nog kwaad te maken. We zijn bang geworden daarvoor, want communicatieadviseurs zeggen ons dit of dat. Wees een beetje jullie zelf", adviseert Michel.

Verontwaardiging en colère zijn oud-minister Louis Michel alvast niet vreemd. Begin dit jaar sloeg hij in het Europees Parlement nog purper uit van woede tijdens een debat over het Deense asielbeleid.

Meest gelezen