Seksueel misbruik in de sport ook in ons land groot probleem: “Waarom moeten jeugdtrainers geen bewijs van goed gedrag en zeden voorleggen?”

© Tom Palmaers

“Mijn trainer misbruikte mij als kind en trouwde met mijn zus.” Het verhaal van een voormalig Brits profvoetballer sloeg enkele dagen geleden in als een bom in het Engels voetbal. Maar seksueel overschrijdend gedrag in de sport is lang niet alleen aan de overkant van het kanaal een probleem. Ook bij ons komt één op de zes minderjarigen er minstens één keer mee in contact. “We moeten het probleem bespreekbaar maken”, zegt criminologe Tine Vertommen. “En repressieve maatregelen kunnen opleggen.”

Michaël Temmerman

Voormalig Engels profvoetballer Andy Woodward kwam in november voor het eerst naar buiten met zijn vreselijke verhaal over misbruik door een van zijn jeugdtrainers.

“Beste trainer van het land”

Woodward was elf toen hij voor het eerst opgemerkt werd door Barry Bennell, talentscout voor spelers tussen negen en veertien jaar. Hij speelde toen bij de Stockport Boys en werd door Bennell uitgenodigd om bij een van zijn teams te trainen op het veld van Manchester City. Hij mocht zelfs bij Bennell thuis blijven slapen. “Hij had de reputatie van beste jeugdtrainer van het land. Dus bleef ik tijdens de weekends en in de zomervakantie, ik spijbelde soms van school. Hij viel op jongens met donker haar. Ik was nog een kind, ik vertrouwde hem.”

© belgaimage

LEES OOK. Ex-profvoetballer: “Trainer misbruikte mij als kind en trouwde met mijn zus”

Sinds de getuigenis van Woodward doken er meer en meer verhalen op over seksueel misbruik binnen het Engelse jeugdvoetbal. Onder andere David White en Paul Stewart – ex-spelers bij Manchester City en ex-internationals bij Engeland – deden de bal steeds verder rollen met hun getuigenissen. De politie is een grootschalig onderzoek gestart.

LEES OOK. Spil in pedofilieschandaal in Engels voetbal bewusteloos teruggevonden

“Meer dan paar rotte appels”

Ook bij ons is seksueel misbruik in de sport een groot probleem. Liefst 17 procent - ofwel één op de zes - minderjarigen komt minstens één keer in contact met seksueel overschrijdend gedrag in zijn of haar sportclub, zo blijft uit onderzoek van criminologe Tine Vertommen (UAntwerpen). In 1,5 procent van de gevallen gaat het om verkrachting”, staat in het onderzoek. In nog eens 2 procent om pogingen om seks te hebben zonder toestemming. “Amper 5 procent heeft de moed om het aan te klagen. Het gaat dus om meer dan een paar rotte appels”, aldus Vertommen in Het Laatste Nieuws.

© Frank Bahnmuller

“Taboe doorbreken”

Het belangrijkste is volgens Vertommen dus dat het taboe doorbroken wordt. “We moeten bewustwording creëren”, zegt ze. “Want probeer het nu maar eens, tegen de voorzitter zeggen dat de coach gluurt in de douche. Wedden dat je de volgende match uit de ploeg ligt? We moeten het echt bespreekbaar maken, maar tegelijk moeten we ook een stok achter de deur houden, zodat we repressieve maatregelen kunnen nemen.”

De criminologe denkt in de eerste plaats aan gedragscodes in elke sportclub. “Stel regels op in verband met aanrakingen, in verband met douchen op de club enzovoort... En stel ook tuchtregels op zodat inbreuken daadwerkelijk bestraft worden.”

Bewijs van goed gedrag en zeden

Daarnaast pleit Vertommen er ook voor dat jeugdtrainers een bewijs van goed gedrag en zeden moeten kunnen voorleggen. “Daar los je uiteraard slechts een deel van het probleem mee op, maar zo houd je toch de mensen tegen die al eens eerder voor gelijkaardige feiten veroordeeld zijn. Wie in het onderwijs wil werken, moet zo’n bewijs kunnen voorleggen. Dus waarom ook niet in de sport?”

Slachtoffers een stem geven

Vertommen werkt ook mee aan het Voice-project, een samenwerking tussen acht Europese landen om slachtoffers van seksueel misbruik in de sport een stem te geven. “Hoewel veel mensen er nog altijd niet mee naar buiten durven te komen, hebben we al heel wat cijfers over misbruik. Maar met dit project willen we verder gaan. We willen te weten komen hoe het precies gebeurt, of de mensen geholpen worden, of de daders gestraft worden... Op basis van onze bevindingen kunnen we dan nagaan om er misschien nieuwe preventiemaatregelen nodig zijn.”

Voor het project gaat de criminologe op zoek naar getuigenissen van slachtoffers. “Negen mensen hebben zich al gemeld. Het gaat om erg uiteenlopende verhalen: van verbale seksuele intimidatie, waarbij bepaalde speelsters steeds werden nageroepen omwille van hun kledij of uiterlijk, over het schenden van de privacy tijdens het douchen tot echte verkrachting. Drie slachtoffers hebben intussen echter opnieuw afgehaakt omdat ze het niet aankonden om erover te praten.”

Wie zijn of haar ervaringen wil delen (alles kan anoniem), kan terecht op de website www.facebook.com/seksueelgeweldindesport of via mail naar tine.vertommen@uantwerpen.be.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen