Innovatieve nieuwe Leuvense secundaire school De MET feestelijk geopend

door
Belga
Leestijd 1 min.

De nieuwe innovatieve Leuvense secundaire school De MET is woensdagavond in aanwezigheid van burgemeester Mohamed Ridouani en schepen Lalynn Wadera feestelijk ingehuldigd. De MET telt momenteel 40 leerlingen in het eerste jaar en is een initiatief van leerkrachten en ouders uit de freinetbasisscholen en het Centrum voor Ervarings Gericht Onderwijs (CEGO). De MET wil een pionier zijn met een vernieuwend middelbaar onderwijs gebaseerd op ondernemingszin, zelfsturing en samenwerking in het leerproces. Leerlingen nemen er zelf hun leerproces in handen en worden daarbij intensief begeleid door een leercoach. Met behulp van deze laatste stellen ze een eigen programma samen. Voor sommigen leidt dit tot meer uren wiskunde, voor anderen hoort daar Latijn bij of meer uren sport.

Daarnaast wordt gewerkt aan zelfgekozen uitdagingen rond eigen leer- of onderzoeksvragen waaraan gewerkt wordt in contact met ondernemingen, organisaties en professionals. De leerlingen nemen ook deel aan de verschillende participatieorganen op de school waar ze samen de leer-, werk- en leefregels bepalen. De initiatiefnemers zijn er van overtuigd dat ze op die manier de betrokkenheid, leermotivatie en leerrendement bij de leerlingen kunnen maximaliseren.

Momenteel is de school nog gehuisvest in een oude pastorie aan de Naamsestraat, tegenover de Sint-Kwintenskerk. In samenwerking met de stad Leuven, ouders, leerkrachten en leerlingen wordt gezocht naar een geschikte locatie voor volgend schooljaar. Volgend jaar wil De MET verder uitgroeien tot een school met een volledige eerste graad goed voor een honderdtal leerlingen.

bron: Belga