Direct naar artikelinhoud
Strafrechtelijk onderzoek

Inspecteur van controledienst op zwartwerk beschuldigd van omkoping door Albanese maffia

Het RVA-kantoor langs de Steenweg op Charleroi in Brussel.Beeld Tim Dirven

Een sociaal inspecteur van de RVA is een tijdlang aangehouden en beschuldigd van actieve corruptie. Ze zou tegen betaling de Albanese maffia in Anderlecht en Vorst vooraf hebben getipt over nakende controles in hun handelszaken.

Deze week werden verschillende collega’s van Nathalie H. ondervraagd door de federale politie. H. werkt al meer dan twintig jaar bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Ze trok er bijna dagelijks op uit voor controles op zwartwerk in horecazaken in de Brusselse gemeenten Vorst en Anderlecht, en vatte haar taken volgens collega’s nogal losjes op.

Op haar Facebook-pagina postte ze openlijk beelden van de verbouwingswerken aan haar woning in Limburg, in het zwart uitgevoerd door Poolse bouwvakkers uit het Brusselse, die ze eigenlijk was verondersteld te controleren.

Meet-and-greet

Na de aanslagen van 22 maart 2016 lanceerde toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) het Kanaalplan, waarmee hij de illegale economie, schimmige vennootschapjes en vzw’s in de Brusselse kanaalzone scherper wou doen controleren.

Nathalie H. werd als gevolg hiervan overgeplaatst naar de zogenoemde BELFI-cel, waardoor ze deeltijds voor de federale politie ging werken en verhuisde naar het hoofdkantoor van de RVA.  Daarvoor werkte ze in het kantoor langs de Steenweg op Charleroi in Sint-Gillis en ging ze dagelijks op pad met agenten van de lokale politie Zuid (Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis).

De federale agenten vonden de omgangsvormen van Nathalie H. met sommige te controleren handelszaken verdacht, of op zijn minst iets te informeel.

Een klokkenluider had eerder al in interne mails een reeks bizarre ervaringen gesignaleerd aan de directie van de RVA. Tijdens een concert van Kendji Girac in Vorst-Nationaal, waar zij en haar collega’s waren verondersteld de aanwezige securityagenten te controleren op zwartwerk, blies ze ter plekke de hele actie af in ruil voor drie gesigneerde foto’s van de Franse ster. Iets soortgelijks gebeurde eerder tijdens een concert van Mylène Farmer in Paleis 12 op de Heizel. Ze was toen uit op een meet-and-greet. Ook tijdens een concert van Pascal Obispo werd door haar tussenkomst geen enkel arbeidsstatuut van de aanwezige security nagekeken.

Bewarende maatregelen

“Het zat altijd in van die informele sferen”, zegt een collega. “Op het randje. Bepaalde cafés die niet mochten worden gecontroleerd. Tegen Marokkaanse en Afrikaanse handelszaakjes kon het er voor haar soms niet streng genoeg aan toegaan. Als we controles deden bij Poolse aannemersbedrijfjes, hadden we heel sterk het gevoel dat die mensen waren getipt over onze komst. Je komt daar aan. Geen enkel personeelslid aanwezig. Dan voel je direct dat iemand geklikt heeft.”

Begin dit jaar startte bij het Brusselse parket een discreet onderzoek. De telefoon van Nathalie H. werd afgeluisterd. Daaruit kon worden opgemaakt dat ze meermaals in ruil voor geldsommen en andere voordelen handelszaken vooraf had getipt over geplande controleacties. Ze werd begin deze zomer aangehouden en na vier dagen vrijgelaten onder strikte voorwaarden. Er werd beslag gelegd op haar computer bij de RVA. Ze werd ook in beschuldiging gesteld wegens ‘actieve corruptie’ en ‘schending van het beroepsgeheim’.

De RVA bevestigt bij monde van woordvoerder Lennart Tobback dat er een strafrechtelijk onderzoek aan de gang is en zegt ook hier zijn volle medewerking aan te verlenen: “In afwachting van het resultaat van dit onderzoek werden onmiddellijk bewarende maatregelen genomen in hoofde van de betrokken medewerker om de belangen van de RVA te vrijwaren en de goede werking van de dienst te verzekeren.”

Het Brusselse parket kon gisteravond geen aanvullende uitleg verschaffen.

Albanese maffia

Voor een aantal collega’s was het slikken toen hen deze week door de federale politie vragen werden gesteld waaruit op te maken viel dat H. ook de Albanese maffia had getipt en daar geld voor had ontvangen.

Nathalie H. was een van de anciens op haar dienst en wordt door veel van haar collega’s nog altijd gesteund. Velen weigeren ook te geloven dat ze zich daadwerkelijk schuldig zou hebben gemaakt aan actieve corruptie.

“Ze is heel volks, maakt met iedereen heel makkelijk contact”, zegt een van hen. “Streng maar rechtvaardig. Er waren in het verleden geruchten als zou ze net iets te vriendschappelijk omgaan met Albanese en Poolse handelaars, maar het is een tweetalige dienst en als de geruchten vooral worden gestuurd door Franstalige collega’s, heb je alleen al daardoor je twijfels.

“In sommige van de wijken waar wij controles uitvoeren, is de illegale economie bijna de norm. Velen onder ons denken dat zij ongewild in een positie is terechtgekomen die haar geen andere keuze liet dan het geld te aanvaarden. Wij worden bijna dagelijks bedreigd. We zijn nergens welkom. Elk van ons kreeg ooit al wel eens wat aangeboden. Wat geld of gratis consumeren, in ruil voor een gesloten oog. Meestal doe je alsof je niks hebt gehoord.

“Het lijkt ook zo zinloos, om je te laten omkopen. De boetes voor zwartwerk zijn niet zo reusachtig. De meeste overtreders betalen gewoon hun boete, regulariseren zich, en dat is het dan.”

Nathalie H. is inmiddels geschorst. De foto’s van haar verbouwingswerken zijn inmiddels van haar Facebook-pagina verwijderd.