Direct naar artikelinhoud
Voorzittersverkiezing

Crombez wellicht geen kandidaat-voorzitter sp.a

John Crombez.Beeld Bob Van Mol

John Crombez heeft aan de buitenwereld nog niet laten weten of hij zichzelf wil opvolgen als sp.a-voorzitter. Op enkele interne vergaderingen liet hij wel al in zijn kaarten kijken en kondigde hij aan dat hij wellicht verzaakt aan het voorzitterschap.

De deadline nadert voor de kandidaten voor het voorzitterschap van sp.a. Vrijdagmiddag om 12 uur moeten alle gegadigden hun kandidatuur hebben ingediend op het hoofdkwartier aan de Brusselse Grasmarkt. Officieel heeft voorzitter John Crombez nog steeds niet beslist of hij opnieuw kandidaat is om de partij te leiden.

Op interne vergaderingen, zo bevestigen meerdere aanwezigen, heeft hij wel al meegedeeld dat hij wellicht niet meedoet aan de voorzittersverkiezingen. “Hij heeft er gezegd dat de kans zeer klein is dat hij kandidaat zal zijn”, vertelt een parlementslid. “Hij gaf als verklaring op dat hij moe is en dat de afgelopen jaren slopend waren. Hij heeft ook van hot naar her gereden om alle afdelingen te bezoeken. Er was geen mosselsouper of beenhespfestijn waar hij niet aanwezig was, hij heeft zich volledig gesmeten voor het voorzitterschap.” Crombez zelf wil geen commentaar kwijt over zijn toekomstplannen. 

Drie kandidaten

Voorlopig hebben enkel Conner Rousseau, Hannes De Reu en Christ’l Van der Paal zich al geout om de Vlaamse socialisten te leiden. De Oost-Vlaming Rousseau, sinds kort de Vlaamse fractieleider van sp.a, geldt als de kandidaat van het establishment. Crombez zou zich volgens meerdere ingewijden achter Rousseau scharen. De Reu en Van der Paal zijn twee nobele onbekenden. 

In Vlaams-Brabant is er nog een kandidaat uit de basis die zich warmloopt: Frank Stevens, de huidige voorzitter van de gemeenteraad en voormalig schepen in Landen. Stevens, die werkt als provinciaal secretaris voor ABVV Metaal, is wel nog op zoek naar een running mate. Hij wil een gooi doen naar het voorzitterschap omdat hij zijn gading niet vindt bij de huidige kandidaten. Hij had gehoopt dat Meryame Kitir, die een verleden heeft als vakbondsvrouw, zich kandidaat zou stellen, maar zij liet enkele weken geleden weten dat ze liever parlementslid blijft. Eerder haakte ook Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani af.