Direct naar artikelinhoud
Thomas Cook

Miljoenen euro’s van Thomas Cook België weggelekt: ‘Geloof niet dat we één euro zullen recupereren’

Miljoenen euro’s van Thomas Cook België weggelekt: ‘Geloof niet dat we één euro zullen recupereren’
Beeld AFP

Een kluwen, zo noemt de curator het faillissement van Thomas Cook. ‘Ik geloof niet dat we nog een euro zullen kunnen recupereren.’

Er is al veel gezegd en geschreven over de neergang van Thomas Cook. Van meet af aan was duidelijk dat het moederbedrijf in het Verenigd Koninkrijk alle geldstromen die in de internationale reisorganisatie rondgingen centraal beheerde. Zo’n cashpool-systeem is gebruikelijk in grote bedrijven, zeker de internationale.

Daarbij worden op dagelijkse basis alle rekeningen van de dochtervennootschappen afgeroomd. De cash gaat naar één centrale rekening, die van het moederbedrijf. “Dat is een normale bedrijfsvoering”, zegt Hans De Meyer, curator voor de Belgische poot van Thomas Cook. “Het wordt echter een precaire maatregel als blijkt dat het moederbedrijf in slechte papieren zit. Dat was bij Thomas Cook duidelijk het geval.”

De Meyer wil zicht krijgen op de geldstromen en het tijdstip van de geldtransfers via het cashpool-systeem. “In de laatste dagen werd nog vijf tot zes miljoen euro van de Belgische vennootschap overgeschreven naar de moederholding. Als dat geld in de vennootschap was gebleven, had Thomas Cook Retail België allicht meer tijd gehad om een doorstart te onderzoeken.”

Gedupeerde ex-werknemers van Thomas Cook gisteren tijdens een demonstratie in Londen.Beeld AFP

Onwettig is dat niet, benadrukt De Meyer, maar wel pijnlijk. “Het hele systeem is een kluwen. We hebben nog onvoldoende zicht op het volledige plaatje.” De curator zal dat nader onderzoeken, zegt hij. De Belgische curatoren starten wel geen gerechtelijk onderzoek naar de internationale groepspot van de Britse Thomas Cook Group.

De cashpool werd na het faillissement in het VK stopgezet, maar intussen was het geld – zowat de weekomzet van Thomas Cook België – al weg. “In die zin is dat niet heel veel geld, als je weet dat België goed was voor ruim 200 miljoen euro omzet op jaarbasis. Maar de timing is ongelukkig”, zegt De Meyer. Er zijn ook nog openstaande vorderingen van de Belgische tak aan het moederbedrijf, voor zowat 230 miljoen euro. “We zullen daar een terugvordering voor eisen, maar ik betwijfel dat er nog een euro zal terugvloeien.”