Direct naar artikelinhoud
Vlaamse regering

Voor u onbekend, maar al heel wat kilometers op de teller: kersvers minister Benjamin Dalle

Benjamin Dalle.Beeld Photo News

Benjamin Dalle, de nieuwe Vlaamse minister van Media, Jeugd en Brussel, is nog maar 37, maar heeft als adviseur en communautair expert bij CD&V al wat kilometers op zijn teller.

Goedlachs, jong, vlotte babbel en ook nog eens hyperintelligent. CD&V-voorzitter Wouter Beke (CD&V) verraste in 2013 met een frisse posterboy als lijsttrekker voor de Brusselse Kamerlijst. De toen 31-jarige Benjamin Dalle, kabinetschef van Servais Verherstraeten, kreeg de (hopeloze) missie om een gooi te doen naar een Brusselse Kamerzetel, die sinds de splitsing van de kieskring BHV onmogelijk binnen te halen valt voor een ‘Vlaming’.  Maar Beke wilde Dalle lanceren als ‘coming man’. De Brusselaar was een van de 30 high potentials van de vernieuwingsoperatie bij CD&V toen. 

Na de verkiezingen van 2014 wilde Beke hem opvissen als senator, maar hij weigerde. Liever dan te zetelen in de instelling die hij als onderhandelaar van de zesde staatshervorming mee had uitgekleed, bleef hij aan boord als kabinetschef. Daarna werd hij adjunct-kabinetschef van justitieminister Koen Geens, tot hij in 2016 de studiedienst van CD&V ging leiden. 

Bart Eeckhout analyseert de nieuwe regering

Pas toen Steven Vanackere opstapte om voorzitter te worden bij de Nationale Bank, passeerde Dalle langs het rode pluche. Het was de voorbode van een verkiesbare plaats in 2019, als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement. Maar Dalle haalde maar 2.044 stemmen en verloor de Brusselse zetel. Niet getreurd: voorzitter Wouter Beke sleurde de jurist ook dit keer mee naar de onderhandelingstafel, waar hij enkele oude bekenden tegenkwam.

‘Gedegen en intelligent’

“Ik heb Dalle tijdens eerdere onderhandelingen leren appreciëren als een heel gedegen, intelligente en correcte gast”, vertelt collega-minister Ben Weyts (N-VA). “Als communautair expert heeft hij ook een sterke Vlaamse inborst. In 2010 hebben we samen sterk door­geboomd over allerlei creatieve institutionele pistes. Slim van CD&V om hem uit te spelen.” 

Partijgenoot Servais Verherstraeten: “Hij is iemand voor op het podium. Dat hij in Brussel woonde was zijn handicap, maar is nu een opportuniteit.”  Dalle is trouwens geen geboren en getogen ketje. Hij groeide op in Damme en verhuisde tien jaar geleden naar het Brusselse. Nu woont hij in Molenbeek, samen met zijn vrouw – VRT-journaliste Maïté Piessen – en hun drie kinderen.

Benjamin Dalle.Beeld Photo News