Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Mesaanval vestigt aandacht op moeilijke context waarin Franse politie werkt: ‘Wij zijn een doelwit’

Franse politieagenten na de moordpartij op het politiekantoor in Parijs, waarbij vier doden vielen.Beeld EPA

De mesaanval van een Franse agent op zijn collega’s richt de aandacht op de werkomstandigheden van de politie. De moordpartij komt een dag na een betoging van 27.000 agenten in Parijs, die klagen over een totaal gebrek aan respect. ‘We zijn een doelwit geworden.’ 

Door een woordenwisseling in een hoofdkantoor van de politie in Parijs zouden de stoppen bij een agent zijn doorgeslagen. De man – een informaticus met 20 jaar staat van dienst – doodde met een mes vier van zijn collega’s, drie mannen en een vrouw. Een andere politieagent schoot hem daarna neer. 

Er is nog veel onduidelijk over de moordpartij die na de middag plaatsvond. Maar de omstandigheden waarin Franse politieagenten de laatste tijd moeten werken, lijken een enorme tol te eisen van de politiediensten, 150.000 agenten sterk. Er werden dit jaar al zeker vijftig zelfdodingen geregistreerd. “Als er ook nu een minuut stilte komt, dan zal dat de zoveelste in de rij zijn”, zegt Pauline Rossignol, een 28-jarige HR-medewerker van de Franse politie aan The New York Times.

Betoging

De aanslag door de agent op zijn collega’s komt een dag na de grootste politiebetoging in twintig jaar, waarbij 27.000 agenten door de straten van Parijs trokken om de hoge werkdruk aan te klagen. De agenten gaven ook aan dat ze een totaal gebrek aan respect voor de politie ervaren en spreken van een golf van geweld die ze over zich krijgen.

“Natuurlijk is zelfdoding steeds een persoonlijke zaak”, zegt Daan Kool, correspondent voor de Nederlandse krant de Volkskrant. “Maar ze spelen zich wel af tegen een achtergrond waarin politieagenten rare uren moeten kloppen en veel weekendwerk moeten doen. Dat kan zich wreken op de thuissituaties van de agenten en problemen in hun gezinnen teweegbrengen.” 

Veel van de problemen van de Franse politie hangen zo samen met de beweging van de gele hesjes, die over heel Frankrijk erg zware protesten in gang heeft gezet. Veel Fransen zijn niet te spreken over het buitensporige geweld dat de politie heeft gebruikt om de protesten de kop in te drukken. Tijdens betogingen vuurden oproeragenten rubberen kogels af, die uiteindelijk veel schadelijker bleken voor de demonstranten dan bedoeld. 

Volgens cijfers van het Franse nieuwsplatform Médiapart, dat het politiegeweld in de gaten houdt, zijn al meer dan twintig gele hesjes blind geworden omdat ze door een rubberkogel in het oog geraakt zijn. Meer dan driehonderd anderen zouden verwondingen aan het hoofd hebben opgelopen. Twee demonstranten zijn bij de betogingen om het leven gekomen. 

“Vooral linkse politieke partijen en mensenrechtenorganisaties hebben al kritiek geuit op het gewelddadige optreden van de politie”, zegt Kool. “Maar daardoor krijgt de politie ook het gevoel dat ze niet ondersteund wordt door een groot deel van de samenleving. Anderzijds: je moet het ook maar doen, tegenover een woedende massa gaan staan die met stenen naar je gooit.” 

‘Doelwit’

Ook in de gelederen van de politie hebben de betogingen al slachtoffers geëist. In mei van dit jaar toonden cijfers van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken dat er al 2.448 demonstranten en 1.797 politieagenten gewond zijn geraakt. Voor politiemensen voelt deze moordpartij als een zoveelste steek in het hart. De aanslag vond ook nog eens plaats in het kantoor van de politie op het Île de la Cité, vlak bij de cathédrale Notre-Dame, die in april is uitgebrand. 

“Er zijn al te veel zelfdodingen geweest en te veel agenten hebben al het leven gelaten bij de terroristische aanslagen”, stelt Rossignol. “Politiediensten hebben al heel veel te verduren gehad; we zijn echt een doelwit geworden.” 

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Vrouw van dader opgepakt

De vrouw van de politiemedewerker die bij een steekpartij in Parijs vier mensen om het leven bracht, is opgepakt. Dat heeft het parket van Parijs bekendgemaakt. De procureur van Parijs, Rémy Heitz, heeft intussen ook bevestigd dat er huiszoekingen plaatsvinden in de woning van de 45-jarige verdachte in Gonesse, ten noordoosten van Parijs. Er volgen de komende uren nog meer onderzoeksdaden om te proberen het motief van de dader te achterhalen, zo deelde Heitz nog mee. 

Er is een onderzoek geopend voor doodslag en poging tot doodslag op openbare ordehandhavers. De procureur zegt dat hij in contact staat met de antiterreuronderzoekers, die het dossier kunnen overnemen wanneer blijkt dat de dader mogelijk terroristische beweegredenen had. 

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner zegt dat de verdachte, die sinds 2003 voor de politieprefectuur werkte, in het verleden ‘nooit gedragsproblemen’ vertoonde.