Direct naar artikelinhoud
Vier vragen

Kun je als nieuwslezeres dan niet met een minister getrouwd zijn?

Maïté Piessen krijgt onmiddellijk een andere rol bij de VRT-nieuwsdienst.Beeld © VRT - Joost Joossen

Nieuwslezeres Maïté Piessen moet van rol veranderen omdat haar man Benjamin Dalle (CD&V) een ministerpost – onder meer Media – claimt in de Vlaamse regering. Verliest een stem neutraliteit als er een trouwring rond de vinger hangt? ‘In dit geval mag er niet eens een schijn van partijdigheid zijn’, zegt professor mediarecht Elke Cloots (UAntwerpen).

Maïté Piessen werkt al negen jaar als journaliste op de VRT-nieuwsdienst en is tegenwoordig aan de slag als nieuwslezeres. Dat haar man als Vlaams minister van Media voogdijminister van de VRT wordt, zou geen rol spelen bij haar positiewissel. Wel dat Piessen op een gegeven moment verslag zou kunnen uitbrengen over de bezigheden van haar man, klinkt het bij de VRT. Dat ligt gevoelig.

Is die bezorgdheid terecht?

Elke Cloots: “In dit concrete geval is het mediadecreet heel streng, zeker voor audiovisuele media. Berichtgeving moet ‘in een geest van politieke en ideologische onpartijdigheid’ plaatsvinden. Van de openbare omroep wordt  op dat vlak de hoogste standaard verwacht, dat is duidelijk.”

Ben je dan per definitie partijdig als je met iemand gehuwd bent?

“Hoe ruim je zoiets voor journalisten invult, is inderdaad geen simpel gegeven. Maar als je kijkt naar de invulling bij rechters, dan speelt het zelfs geen rol of onpartijdigheid objectief of subjectief vast te stellen is: er mag niet eens een schijn van partijdigheid zijn, en ik denk dat je die lijn hier wel kunt doortrekken. Bij zo’n dichte band stelt de VRT zich namelijk bloot aan kritiek, en andere politieke partijen zouden er munt uit kunnen slaan.”

Journalist Michiel Vos wordt nochtans als VS-correspondent opgevoerd terwijl zijn schoonmoeder Nancy Pelosi heet. Vanaf wanneer is er belangenvermenging?

“Vos doet aan berichtgeving in Vlaanderen, niet in Amerika. Ook daar zou dat als een probleem worden beschouwd, dus die vergelijking zou ik niet maken. Maar de band doet er natuurlijk wel toe. Als het gaat om getrouwd zijn, en kind of ouder van zijn, is die het sterkst.”

Dit doet erg denken aan Greet Op de Beeck, die vijftien jaar geleden ook een andere rol kreeg omdat ze een relatie met minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael had. Moet de vrouw vaker wijken?

“Het is moeilijk om bij een specifiek geval te oordelen of gender een rol speelt, maar in vogelperspectief zie je natuurlijk wel een breder maatschappelijk probleem. Ook in de academische wereld merk ik nog te vaak dubbele standaarden, al zal dat openlijk niet zo gezegd worden: als de vrouw van een mannelijke professor bij dezelfde faculteit wordt aangedragen, vormt dat een probleem, maar in omgekeerde richting niet. Alsof een vrouw minder in staat is een professionele houding aan te nemen als ze in dat vaarwater terechtkomt.

“Ik denk dat we niet uit het oog mogen verliezen dat elk koppel zulke afwegingen en afspraken zelf moet maken. Zoiets gebeurt meestal niet van de ene dag op de andere. Alleen moeten we er wel over waken dat koppels geen ‘gedwongen’ keuze maken omdat de man altijd degene is die de promotie maakt, waardoor het op den duur bijna logisch wordt dat de vrouw een stapje opzijzet.”