Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Celgenoot verlinkt viervoudige moordenaar die wou ontsnappen: ‘Wachtte alleen nog op keukenmes voor gijzeling’

Alexander Dean.Beeld BELGA_HANDOUT

Viervoudig moordenaar Alexander Dean (26) zit in het cachot omdat hij al wekenlang werkte aan een ontsnappingsplan. Eén raam in zijn cel zat al volledig los. Hij wachtte enkel nog op een scherp keukenmes ‘om de directrice te gijzelen’. De nabestaanden van zijn slachtoffers reageren geschokt: ‘Beseft hij nu nog niet wat hij ons heeft aangedaan?’

“Ik denk dat we na dit nieuws voortaan met nog meer schrik zullen gaan slapen en met nog meer schrik zullen wakker worden”, zucht Jasmijn Cappon (48). Alexander Dean doodde in juli 2017 bij haar thuis in Moere, bij Gistel, haar dochter Maïlys (18), haar moeder Marie-Josée Vanleene (65) en haar vader Gerry Cappon (68). Eerder had Dean ook al in Gent amateurfotograaf Jeroen Verstraete (39) doodgestoken.

Jasmijn Cappon hoopt het nieuws van de ontsnappingspoging geheim te houden voor haar 12-jarige zoon Maël. “Sinds de moorden leeft hij in angst. Bij een storm deze zomer vielen afgeknakte takken op het huis. Maël verborg zich als een bange muis in de keukenkast. Hij had een mes bij zich en zei dat er iemand buiten stond. Ik probeerde Maël gerust te stellen. Dat het maar de wind was. En dat ik het licht buiten wilde aanknippen. Maar dat mocht niet. ‘Dan gaat hij ons zien, mama’, zei hij.” Zelf is ze ook een bange vrouw geworden. “We hebben een alarmsysteem geïnstalleerd. Maar eerlijk: de schrik blijft er evenveel inzitten.”

“Waarom wilde hij ontsnappen?”

De vrouw is vooral bezorgd over de plannen van Alexander Dean. “Waarom wilde hij ontsnappen? Moeten we ons zorgen maken”, vraagt ze. Volgens bronnen binnen de gevangenis was Alexander Dean alleszins weinig goeds van plan. Maandag ontdekten cipiers bij een controle dat hij een raam in zijn cel op de tweede verdieping volledig had losgeprutst. Het ging om een raam in een beveiligd houten kader. “Hij moet daar wekenlang zoet mee geweest zijn”, klinkt het bijna bewonderenswaardig bij mensen die de gevangenis kennen. Na dat raam moest hij nog een tweede raam in plexiglas uitbreken. De aangebrachte schade verdoezelde hij telkens met gekleurde tandpasta. Hij gebruikte het als silicone om het verwijderde raam weer vast te plakken. De cipiers waren getipt door de celgenoot van Alexander Dean. Volgens onze informatie zit deze man in de cel wegens zedenfeiten. Deze gevangene was aanvankelijk van plan om zijn celgenoot te laten ontsnappen. Maar hij verlinkte Alexander Dean toen die hem begon te intimideren. Volgens onze informatie zou de gevangene aan de directrice hebben opgebiecht dat hij van Alexander Dean een scherp koksmes moest stelen in de gevangeniskeuken, waar hij werkte. “Omdat hij jou wilde gijzelen om buiten te geraken.”

Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen bevestigt een veiligheidsincident in de gevangenis van Brugge, maar wil niet ingaan op details. “Er zijn veiligheidsmaatregelen getroffen tegenover de twee bewoners van de cel”, zegt ze. Concreet zijn beide mannen opgesloten in een strafcel. Er volgt ook een tuchtprocedure. Alexander Dean zou nog niet zijn ondervraagd. Zijn advocaat Johan Platteau wilde gisteren niet reageren. “Ik wil mijn cliënt eerst bezoeken voor ik reageer op deze aantijgingen.”

“Hij blijft een gevaar”

Kris Vincke - die de belangen verdedigt van de nabestaanden van Maïlys en haar grootouders - noemt zich gechoqueerd door de ontsnappingsplannen van bodybuilder Alexander Dean. “Dit bewijst dat deze man niet het minste schuldinzicht heeft én een gevaar blijft. Ik ben voor mijn cliënten heel opgelucht dat hij niet écht is ontsnapt. Want ik hoorde van andere gedetineerden dat die man nog altijd met bepaalde wraakgevoelens zit.” Dat wordt bevestigd door meerdere medegevangenen. “Enkele dagen terug vertelde Alexander Dean nog dat hij vol wraak zit. Hij zou voor niemand achteruitgaan. ‘Vooruit! Met een mes. Da’s de enige route die ik zal nemen’, zei hij ons.” 

Intussen probeert Jasmijn Cappon haar leven terug op te nemen. “Dat lukt moeilijk. Het gemis wordt anders. Groter. Ik dacht in het begin dat het wel zou beteren. Maar dat doet het niet. Maïlys zou op 9 september 21 jaar worden. Vriendinnen van haar leeftijd zijn al mama geworden. Ik besef ook dat ik nooit voor mijn ouders zal kunnen zorgen, zoals ik vroeger altijd had gepland. Dat heeft hij me allemaal afgepakt.” Ze zwijgt lang en zegt dan: “Ik kan er met mijn verstand niet bij dat iemand met zo’n parcours de ruimte krijgt om zo’n dingen nog maar te kúnnen plannen. Kunnen ze die nu niet beter controleren? Ik vrees dat hij niet beseft wat hij heeft gedaan. Als hij al vindt dat hij mag én kan ontsnappen...” Het gerechtelijke onderzoek loopt nog altijd. Het is meer dan twee jaar na de feiten nog wachten op het psychiatrisch verslag en een rapport dat moet uitmaken of de anabolen die de bodybuilder gebruikte eventueel een invloed hadden op zijn daden.