“Brico luistert niet, daarom deze harde actie”

© Greenpeace

Een kind met een spuitbus tegen het hoofd. Daarnaast de vraag: “Hoe lang verkoopt Brico die wapens nog?” Met een opvallende campagne, verderop in onze krant, gaat milieuorganisatie Greenpeace frontaal in de aanval tegen doe-het-zelver Brico. Omdat die nog steeds onkruidbestrijders verkoopt met glyfosaat, onder meer het merk Roundup.

Paul Demeyer

Een ngo die een bepaalde winkel rechtstreeks aanvalt met advertenties in de krant, het is ongezien. Maar in de strijd tegen glyfosaat – een schadelijke stof voor milieu en gezondheid die in ­onkruidverdelgers zit – vindt Greenpeace het meer dan geoorloofd. Zeker omdat Brico met 140 winkels de grootste speler is op de doe-het-zelf-markt.

“En het is niet dat we Brico niet gewaarschuwd hebben”, klinkt het bij Thomas Leroy van Greenpeace. “We hebben eerst gesprekken gehad, en daarna voerden we actie in de winkels. We plakten stickers op de populaire onkruidverdelger Roundup of haalden die flessen allemaal uit de rekken. Maar Brico wil niet stoppen met de verkoop. De directie wijst naar de concurrenten, die de glyfosaat-producten ook blijven verkopen. De Nederlandse zusterketen Praxis haalde de onkruidverdelgers nochtans wel al uit de rekken. Maar Brico blijft erbij dat er studies zijn die aantonen dat ­glyfosaat niet gevaarlijk is.”

We probeerden gisteren Brico te contacteren, maar de directie bleek niet bereikbaar voor commentaar.

Europa verdeeld

Europa bijt al meer dan een jaar de tanden stuk op glyfosaat. In ­juni dit jaar zou de verkoop ofwel verboden worden ofwel verlengd worden. Maar de Europese instanties raakten er niet uit. “Er zijn twee belangrijke instellingen die een glyfosaat-conclusie trokken”, zegt Groen-Europarlementslid Bart Staes. “Het Europees Kanker Agentschap stelt dat glyfosaat in combinatie met andere chemische middelen kankerverwekkend ‘kan’ zijn. Aan de ­andere kant is er de studie van het Europees Voedselagentschap die glyfosaat als veilig bestempelt.”

Maar bij Greenpeace zijn ze zeker van hun stuk. “Voor ons is glyfosaat gevaarlijk en moet de verkoop stoppen, daarom deze harde actie. Normaal gebruiken we nooit kinderen in onze campagne. Nu wel. Zij zijn het meest kwetsbaar wanneer hun papa’s Round­up in de tuin blijven spuiten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen