Man die dochter zwaar mishandelde krijgt 8 jaar cel

© BELGA

Cédric V.R., de dertiger die in november 2018 zijn drie maanden oude dochtertje zwaar mishandelde, is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 8 jaar en een terbeschikkingstelling van 5 jaar.

mg

Het meisje verbleef een tijdlang op de afdeling intensieve zorgen van het ziekenhuis maar is intussen aan de beterhand. V.R. werd in 2011 nog veroordeeld tot negen jaar cel, omdat hij zijn zoontje van zes maanden had doodgeslagen tijdens een computerspel.

'Elk redelijk mens had de mogelijks dodelijke gevolgen van de feiten kunnen voorzien', sprak de rechtbank in haar vonnis. 'Betrokkene geeft ook toe dat hij besefte dat zijn daad dodelijk had kunnen zijn. Hij had dus wel degelijk het oogmerk om te doden. Hij heeft het kind rechtstaand met grote kracht op de grond gegooid, waarbij haar val enkel gebroken is door de speelmat. Nadien is hij enkel gestopt omdat het kind hard begon te wenen.'De rechtbank tilde dan ook zwaar aan de feiten, niet in het minst omdat Cédric V.R. al voor de tweede maal voor gelijkaardige feiten terechtstond.'De fysieke integriteit van een kind is fundamenteel en in dit geval heeft hij haar toekomstige ontwikkeling ernstig in gevaar gebracht', klonk het. 'Betrokkene is er meermaals op gewezen dat de combinatie van zijn gesloten karakter en het opkroppen van woede gevaarlijk was. Hij heeft ook het advies gekregen daaraan te werken maar heeft dat niet gedaan', vindt de rechtbank.?Meester Kristof Lauwens, advocaat van Cédric V.R., reageerde met gemengde gevoelens op het vonnis: 'Objectief gezien is dit een correcte straf, maar we blijven van oordeel dat onze cliënt niet de bedoeling had het kind te doden. Volgens de rechtbank is het toeval dat zij op die speelmat is terechtgekomen, maar dat zien wij anders. We gaan nu met onze cliënt overleggen om te zien of we in beroep gaan.'

Vuist op het achterhoofd van zoontje

In augustus 2008 sloeg Cedric V.R. zijn toen zes maanden oude zoontje met de vuist op het achterhoofd, omdat het jongetje huilde terwijl hij een computerspelletje aan het spelen was. Het kind overleed aan de gevolgen van die slag. Nauwelijks enkele maanden eerder was V. al opgepakt omdat hij zijn vriendin en de baby had mishandeld.

De Antwerpse correctionele rechtbank veroordeelde hem in 2011 bij verstek tot tien jaar cel, een straf die later werd teruggebracht naar negen jaar cel. Een deel van die negen jaar zat Cédric V.R. uit in de gevangenis, de rest met een enkelband.

Op 11 november 2018 ging V.R. dan opnieuw in de fout, terwijl zijn vriendin een avond uitging met vriendinnen. Hun dochtertje begon te huilen van honger en V.R. gooide het kind hard tegen de grond. Hij belde nog zelf de hulpdiensten, maar het was zijn vriendin die het meisje naar het ziekenhuis bracht.

Het parket had een gevangenisstraf van 15 jaar gevorderd tegen de man, met een bijkomende terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van 5 jaar.