Direct naar artikelinhoud
LiveVlaams Parlement

Meerderheidspartijen keuren Vlaams regeerakkoord unaniem goed na ‘debat’ zonder oppositie

De oppositiepartijen verlaten de zaal.Beeld BELGA

De meerderheidspartijen in het Vlaams parlement hebben het regeerakkoord ‘unaniem’ goedgekeurd na een debat dat er geen was. De voltallige oppositie had het halfrond immers verlaten omdat ze de begrotingstabellen niet in handen kreeg. Volgende week staat er een nieuw debat gepland, dit keer mét de nodige cijfers. Herlees hier alle gebeurtenissen.

Live

  1. Einde liveblog

    Hiermee sluiten we dit liveblog af. We blijven u vanzelfsprekend op de hoogte houden van al het politieke nieuws. 

    Download onze app en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.

  2. Volgende week debat

    Volgende week vindt er opnieuw een debat plaats in het Vlaams Parlement. Dan mét de veelbesproken cijfers. En dus wellicht ook met de oppositie.

  3. Regeerakkoord 'unaniem' goedgekeurd

    De (aanwezige) parlementsleden stemmen over het regeerakkoord. Alle 64 aanwezige meerderheidsparlementsleden stemmen voor, niemand onthoudt zich of stemt tegen.

  4. Jambon neemt het woord

    "Laat ons volgende week een echt debat houden, want laat ons eerlijk zijn: dit was geen echt debat", zegt minister-president Jambon.

  5. In Brussels Parlement zijn de rollen omgekeerd: N-VA vraagt begrotingscijfers van rood-groene regering

    Niet alleen het Vlaams Parlement moet de plannen van de regering evalueren zonder de grote lijnen van de begroting te kennen. Ook in Brussel zijn nog maar amper cijfers overgemaakt aan het parlement, zegt Brussels N-VA-kopstuk Cieltje Van Achter. ‘Groen en sp.a mogen een toontje lager zingen.’

    Beeld Photo News
  6. Het woord is aan Schiltz

    Open Vld-fractieleider Willem-Frederik Schiltz neemt het woord.

  7. Steriel aflezen

    De facto is er geen debat. Vandaele (N-VA) en Van Rompuy (CD&V) beperken zich tot een steriele aflezing van de verschillende punten in het regeerakkoord die hun partijen goed uitkomen. Het zal wachten zijn tot volgende week om een echt debat te krijgen tussen de meerderheid en oppositie.

  8. D'Haese: 'Misprijzen voor democratie'

    Twitter bericht wordt geladen...

  9. De beurt aan Van Rompuy

    Vandaele heeft het intussen kort gehouden. Nu is het de beurt aan Peter Van Rompuy, de fractieleider van CD&V. Hij heeft - in theorie - 40 minuten.

    Beeld Baert Marc
  10. Rzoska: 'Mij zie je vandaag niet meer terug'

    "Mijn voorstel was om een deftig debat te voeren met de cijfers, maar goed", zegt Bjorn Rzoska bij Villa Politica. "Jambon spuwt naar het parlement en eigenlijk naar heel de samenleving. Mij zie je vandaag niet meer terug in het parlement."

  11. Janssens: 'Geen debat meer'

    Chris Janssens van Vlaams Belang reageert boos bij Villa Politica. "Er is geen debat meer", zegt hij. "De parlementsleden van de meerderheid zijn the puppets on a string van de regering. Wij kunnen dit debat alleen voeren als de cijfers er zijn. Voor mij mag dat zelfs zondagnacht zijn, maar een regering die met de voeten van het parlement speelt, dan kan niet."

  12. Meerderheid debatteert onderling

    Er komt wel degelijk 'een debat'. N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele krijgt 55 minuten om de regeerverklaring te evalueren.

    Beeld BELGA
  13. Hoe moet het nu verder?

    Het is onduidelijk hoe het nu verder moet. Zullen de meerderheidspartijen onderling 'debatteren' over de regeerverklaring. Dat zou een kafkaiaans schouwspel geven.

  14. Oppositie verlaat plenaire zitting

    De oppositiepartijen PVDA, Groen, sp.a en Vlaams Belang verlaten het halfrond. Alleen de meerderheidspartijen blijven op hun stoel zitten.

  15. Agenda wordt niet gewijzigd

    Het voorstel van Groen wordt weggestemd. De agenda wordt niet gewijzigd.

    Twitter bericht wordt geladen...

  16. Meerderheid wil geen uitstel

    Groen stelt voor om het debat uit te stellen tot volgende week, tot de concrete cijfers bekend zijn. De meerderheid sluit zich hier echter niet bij aan. Die wil nu een debat over de regeerverklaring en dan woensdag een cijferdebat.

    N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele.Beeld OPENVLD
  17. Zitting hervat

    De parlementsleden zijn opnieuw binnengedruppeld, de zitting wordt hervat.

  18. Onhandige uitspraak

    Niet voor het eerst heeft Jambon het zichzelf moeilijk gemaakt met een onhandige uitspraak. Herinner u de verklaringen over het “opkuisen van Molenbeek” en de “dansende moslims” na de terreur in Brussel. Denk aan zijn slip of the tongue over de atomaschriftjes van de regering-Michel met geheime communautaire afspraken erin. Een uitschuiver over het feit dat "collaborateurs ook zo hun redenen hadden" bracht hem in 2014, net zijn aantreden als minister van Binnenlandse Zaken, in de problemen.

  19. Bart Eeckhout over nieuwe Vlaamse regering

    Bekijk hier hoe hoofdredacteur Bart Eeckhout zijn licht laat schijnen op de nieuwe Vlaamse regering.

  20. Leeg halfrond

    Ondertussen is Jambon achtergebleven in het lege halfrond. Hij maakt een praatje met collega Ben Weyts (N-VA) en Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.

  21. Jambon kiest voor andere stijl

    Wat nu al duidelijk is: Jambon kiest niet voor de bureaucratische stijl van zijn voorganger Geert Bourgeois (N-VA). Hij gaat meteen in aanvalsmodus en lijkt niet van plan om te plooien over de vrijgave van de begrotingscijfers.

  22. Zitting geschorst

    De oppositie houdt voet bij stuk en wil de cijfers vandaag al krijgen. Parlementsvoorzitter Homans schorst daarom de zitting. Er komt een vergadering met de fractieleiders van alle partijen op haar bureau.

    Twitter bericht wordt geladen...

  23. Rzoska (Groen) vraagt schorsing zitting

    Groen-fractieleider Bjorn Rzoska vraagt om de zitting te schorsen. "Ik denk dat we toch een en ander te bespreken hebben."

  24. Jambon verliest cool

    PVDA is een nieuwkomer in het parlement. Kopman Jos D'Haese laat zich meteen opmerken. Tijdens de tussenkomst van Jambon riep hij hem toe: "De cijfers komen te laat." Waarop Jambon even zijn cool verloor. "Te laat? Dat gade gij niet bepalen hé."

  25. Jambon: 'Erger dan de nazi's'

    MP Jambon neemt zelf het woord. "Natuurlijk hebben we cijfers van tijdens de regeringsonderhandelingen. Natuurlijk zijn er tabellen. Maar ik laat die nu onderpinnen door de Vlaamse administratie, om alles juist te hebben. Dinsdag zal dat werk klaar zijn en dan wil ik er tot in den treure over discussiëren." Jambon wil zich duidelijk niet in een hoek laten dringen, na zijn ongelukkige uitspraken van gisteren. "Ik treed de democratie dus met de voeten - erger dan de nazi's ooit gedaan hebben- door het parlement enkele dagen te laten wachten op de concrete cijfers? Sorry, ik zal het nooit meer doen", zegt een sarcastische Jambon.

    Beeld BELGA
  26. Muyters (N-VA) verdedigt regering

    Oud-minister Philippe Muyters (N-VA) verdedigt de aanpak van zijn partijgenoot Jambon. Volgens hem is het de normaalste zaak van de wereld dat een regeerverklaring niet meteen vergezeld wordt van concrete begrotingstabellen. "In 2014 was dat ook niet het geval." Muyters kaatst de bal terug richting Groen. "In Brussel zijn er meer dan een maand na de regeringsverklaring nog geen concrete cijfers en u vraagt ze na drie dagen? Wees eens serieus."

  27. Vlaams Belang: 'Show us the money'

    Hetzelfde verhaal bij Vlaams Belang. "Er waart een spook door het parlement: het spook genaamd Begroting", zegt fractieleider Chris Janssens. "Minister-president, u spot met het parlement. Ik vraag u: show us the money. Waar zijn de cijfers?"

    Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens.Beeld Photo News
  28. Sp.a: 'Gisteren grote Jan, nu geen lef'

    Ook sp.a-fractieleider Conner Rousseau wendt zich tot Homans. "Gisterenavond kon u wel de grote Jan gaan uithangen bij uw elitaire, rechtse vrienden, maar u hebt het lef niet om hier in het parlement uw cijfers te geven", zegt hij tegen Jambon.

    Rousseau richt zich ook tot de jonge, pas verkozen parlementsleden. "Zullen jullie zich aan de juiste kant van de democratie stellen?"

    Sp.a-fractieleider Conner Rousseau.Beeld BELGA
  29. Rzoska: 'Mevrouw Homans, dwing regering begrotingstabellen te geven'

    De oppositie vraagt meteen het woord. Bjorn Rzoska (Groen) eist de begrotingstabellen. Hij verwijst onder meer naar de uitspraken van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) op het sponsordiner van de Vlaamsgezinde website Doorbraak gisterenavond. "Vlamingen hebben het recht om te weten wie de rekening gaat betalen." Rzoska vraagt aan Parlementsvoorzitter Homans om de regering te dwingen concrete begrotingstabellen te geven aan het halfrond.

  30. Opvolgers ministers leggen eed af

    Eerst zullen de opvolgers van de Vlaamse ministers de eed afleggen, daarna komt het debat over de regeerverklaring van Vlaams minister-president Jan Jambon.

  31. Zitting geopend

    De nieuwe Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) opent de zitting. De oppositiepartijen zijn - alvast bij het begin - present.


    Beeld Photo News
  32. Stuurt oppositie kat?

    Bij verschillende oppositiepartijen klinkt intussen dat ze het debat aan zich voorbij laten gaan als ze geen begrotingscijfers in handen krijgen. Vraag is of de meerderheid onder de indruk is van dat dreigement. De oppositie is immers niet bij machte om het debat ook echt tegen te houden. De meerderheid kan dus ook zonder oppositie debatteren en stemmen. Al begint de nieuwe Vlaamse regering zo wel meteen op slechte voet met het parlement.

    Twitter bericht wordt geladen...

  33. Om 10 uur debat

    Het Vlaams Parlement komt om 10 uur samen om te debatteren over het regeerakkoord. Of dat al dan niet met begrotingscijfers zal zijn, is nog afwachten.

  34. Twitter bericht wordt geladen...

  35. Lees het regeerakkoord

    Alle plannen van de regering Jambon I staan in het lijvige regeerakkoord dat eerder deze week werd vrijgegeven. U vindt de volledige tekst hier.

  36. Waar gaat het precies over?

    De nieuwe Vlaamse regering wil zich profileren als een investeringsregering. Nieuwe scholen, sociale woningen, cultuur, innovatie, openbare werken, de wachtlijsten in de zorg aanpakken: het verlanglijstje van Jambon I is lang. Enig probleem: het parlement heeft geen enkele manier om te controleren of dat ook haalbaar is. De budgettaire tabellen die normaal na de regeerverklaring aan het parlement worden bezorgd, zullen er pas volgende week zijn. Nochtans moet het halfrond vrijdag stemmen over de regeringsplannen.

    Lees ook: Jambon I neemt valse start: ‘Slag in gezicht van democratie’

    Groen-fractieleider Bjorn Rzoska is van plan op te stappen wanneer het parlement de tabellen niet in handen krijgt.Beeld BELGA
  37. Weyts: 'Much ado about nothing'

    Ben Weyts, viceminister-president voor N-VA, vindt de hele discussie over de begrotingstabellen 'much ado about nothing', zo zei hij bij de VRT. "Ik herinner me geen discussie over een regeerverklaring met tabellen”, klinkt het. “Nu hebben we een debat over de grote lijnen, volgende week volgt dan in detail een discussie in de commissie.”

  38. Jambon wil begrotingstabellen niet vrijgeven, oppositie reageert furieus: ‘Wij bollen het af’

    “We hébben die begrotingstabellen. Ze liggen op een map in mijn bureau. Maar als de oppositie ze vraagt, neig ik ze niet te geven. Vrijdag gaat het over de inhoud van het akkoord.” Dat heeft Jan Jambon verklaard op een diner van de Vlaamsgezinde opiniewebsite Doorbraak.be. De oppositie reageert furieus.

    Vlaams minister-president Jan Jambon.Beeld Tim Dirven