Direct naar artikelinhoud
Politiek

John Crombez houdt het voor bekeken en wil zichzelf niet opvolgen als sp.a-voorzitter

Sp.a-voorzitter John CrombezBeeld Bob Van Mol

Geruisloos heeft John Crombez, de huidige partijleider van sp.a, de deadline voor de kandidatuur voor de voorzittersverkiezingen laten passeren. Er blijven maar drie kandidaten over om de partij te leiden: Conner Rousseau Hannes De Reu en Christ’l Van der Paal

Alledrie vonden ze genoeg afdelingen die zich achter hun kandidatuur wilden scharen. Bij Van der Paal was dat op de valreep: deze ochtend zag het er nog naar uit dat ze niet de steun zou vinden van drie lokale afdelingen. De vierde kandidaat, Frank Stevens uit Landen, vond niet op tijd een running mate. 

Rousseau heeft naar verluidt al de steun van 55 van de 270 lokale afdelingen achter zich. Opvallend: hij heeft ook de Gentse afdeling kunnen overtuigen van zijn kandidatuur, de afdeling van zijn opponent De Reu. 

Conner Rousseau heeft de grootste kans om sp.a-voorzitter te worden.Beeld Tim Dirven

Tot op het laatste ogenblik bleef het onduidelijk of Crombez toch nog zichzelf wou opvolgen of niet.  Hij had in meerdere vergaderingen laten blijken dat hij ermee wou ophouden omdat hij een slopend voorzitterschap achter de rug heeft, maar liet nooit helemaal in zijn kaarten kijken. Andere kanshebbers, zoals Meryame Kitir of Mo Ridouani lieten eerder al blijken dat ze de voorzitterskelk aan zich voorbij laten passeren. 

Conner Rousseau, de huidige fractieleider van de partij in het Vlaams Parlement, maakt de meeste kans om voorzitter te worden. Hij geldt als dé kandidaat van het establishment.

Hannes De Reu.Beeld Wouter Maeckelberghe

Lees nu

Hij spreekt u aan als ‘mateke’, maar weet wat hij wil: Conner Rousseau moet sp.a redden