Antwerps Falcontinnenklooster geeft zijn geheimen verder prijs

Tijdens opgravingen op de plek van het voormalige Zeemanshuis in Antwerpen hebben archeologen restanten van het middeleeuwse Falcontinnenklooster aangetroffen. Door de vondsten zal het dagelijkse leven van de Falcontinnen verder ontrafeld kunnen worden.

De archeologen zijn aan het werk op de plek waar het voormalige Zeemanshuis stond, tussen de Oudeleeuwenrui en de Falconrui in Antwerpen. In de late middeleeuwen stond daar het vrouwenklooster van de Falcontinnen.

Bij eerder opgravingen waren de archeologen al gestoten op restanten van de pastorij en van de noordelijke kloostergebouwen. Nu kunnen ze ook de kloosterkerk, delen van het kloosterpand en van bijgebouwen zoals de keukens aan dat lijstje toevoegen. 

In en rond de kerk werden ook een aantal graven teruggevonden. Een aantal bijhorende grafstenen vertellen wie er begraven lag, zoals bijvoorbeeld Clara Buys, zus van Anna Buys, de moeder-overste van het klooster. Clara Buys stierf op 9 november 1578.

Lees verder onder de afbeelding.

Militaire kazerne

Het Onze-Lieve-Vrouwendaalklooster dateert van de 14e eeuw en groeide in de loop der eeuwen uit tot een voornaam slotklooster. Eind 18e eeuw raakte het klooster echter in vergetelheid, waarna het aan het begin van de 19e eeuw zelfs omgebouwd werd tot een militaire kazerne.

Na het terreinonderzoek zal een klein deel van het klooster opnieuw onder de grond verdwijnen. De rest wordt afgebroken, zo zegt stad Antwerpen. De opgravingen passen in de ruimtelijke ontwikkeling van de wijk tussen het stadscentrum en het Eilandje. De site is niet toegankelijk voor publiek.

Meest gelezen