Direct naar artikelinhoud
Listeria

Aldi roept rosbief terug na drie doden en miskraam door listeriabesmetting in Nederland

Illustratiefoto.Beeld Shutterstock

Drie mensen zijn in Nederland overleden door een listeriabesmetting in vleeswaren van producent Offerman, sinds 2017 een dochter van de Belgische groep Ter Beke. Een vrouw heeft er een miskraam door gehad. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In België roept Aldi gebraden rosbief van Délifin terug die geleverd werd door Offerman.

en

Gisteravond raakte bekend dat vleeswaren in Nederland op grote schaal worden teruggeroepen omdat ze besmet kunnen zijn met de listeriabacterie, zo bericht de openbare omroep NOS. Twintig mensen raakten de afgelopen twee jaar besmet met de bacterie via de vleeswaren.

In ons land heeft Aldi in samenspraak met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) beslist gebraden rosbief terug te roepen, door mogelijke aanwezigheid van de listeriabacterie. “De rosbief is afkomstig van Offerman, uit de fabriek in Aalsmeer in Nederland”, bevestigt een woordvoerder van Aldi België.

De terugroepactie geldt voor gebraden rosbief van het merk Délifin, dat per 100 gram verpakt zit in plastic, met verschillende vervaldata tot uiterlijk 13 oktober. Het product was tot 4 oktober te koop in Aldi-winkels.

Aldi roept rosbief terug na drie doden en miskraam door listeriabesmetting in Nederland
Beeld Getty Images

Mensen die het product gekocht hebben, worden verzocht het niet te consumeren en het terug naar de winkel te brengen. Het product wordt terugbetaald. Voor meer informatie kunnen klanten Aldi contacteren via contact@aldi.be.

Listeriose, de ziekte die door de bacterie veroorzaakt wordt, kan gevaarlijk zijn voor jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en ouderen. Symptomen zijn misselijkheid en overgeven, buikpijn, diarree of constipatie, hoofdpijn en koorts.

Het RIVM gaat ervan uit dat de vleeswaren afkomstig waren van de fabriek van Offerman in Aalsmeer, in de provincie Noord-Holland. Het was al eerder bekend dat er vermoedelijk wat mis was bij vleeswarenleverancier Offerman. Volgens een woordvoerder van de Voedsel- en Warenautoriteit zijn er de afgelopen maanden extra inspecties uitgevoerd bij het bedrijf. “We hadden al de indruk dat zaken daar niet goed op orde waren.”

Hygiëne

De toezichthouder droeg Offerman op extra maatregelen te nemen. Daar is wel gehoor aan gegeven, maar dat heeft niet genoeg geholpen. “Ze hebben bijvoorbeeld extra hygiënemaatregelen genomen voor de productielijn, extra monsters genomen. Maar dat had onvoldoende effect.”

Ook in de Duitse deelstaat Hessen overleden twee mensen na het consumeren van besmette vleeswaren.Beeld EPA

Offerman roept alle voorverpakte vleeswaren terug die in zijn fabriek in Aalsmeer gesneden en verpakt zijn. Die zijn onder meer bij Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro en Versunie terechtgekomen. De productielocatie in Aalsmeer is één van de drie locaties van het bedrijf.

Wat de financiële impact zal zijn van de terugroepactie en tijdelijke stopzetting van de activiteiten bij Offerman, kan moederbedrijf Ter Beke nogniet goed inschatten, zo laat het bedrijf weten. “We staan momenteel in contact met de relevante autoriteiten en we staan volledig achter verder onderzoek. Offerman neemt daarin zelf de nodige acties en verleent haar volledige medewerking aan de bevoegde autoriteiten”, klinkt het.

Offerman zelf laat weten dat zijn aandacht volledig op het terughalen van met listeriabacterie besmette producten ligt. Ook spant het bedrijf uit Almelo zich in om “nieuwe productiestromen te creëren om de markt weer zo snel mogelijk te voorzien van vleeswaren”. Volgens een woordvoerster wordt er nu gekeken of de weggevallen productie elders opgevangen kan worden.

Het openbaar ministerie in Nederland bekijkt of Offerman mogelijk strafbare feiten heeft gepleegd, waardoor de listeriabacterie in hun producten terecht kon komen. Als dat zo is, zou er eventueel een strafrechtelijk onderzoek kunnen komen, aldus een woordvoerster vrijdag. Volgens de woordvoerster is het bij zulke incidenten gebruikelijk dat het OM “meekijkt” met de onderzoeken naar de besmetting.

Duitsland

Ook Duitsland kreeg deze week trouwens te maken met een voedselschandaal rond de listeriabacterie. Daar overleden twee mensen in de deelstaat Hessen na het consumeren van besmette vleeswaren. De Duitse autoriteiten sloten tijdelijk het bedrijf dat de vleeswaren had geleverd, Wilke in de gemeente Twistetal.

Behalve twee doden, werden tientallen mensen ziek na het eten van besmette salami en een smeersel voor op brood. De twee dodelijke slachtoffers waren ouderen. Alle producten van het bedrijf werden teruggeroepen, met uitzondering van geleverde conserven. Het bedrijf levert aan restaurants, grote keukens en supermarkten.

De oorzaak van de besmetting is nog niet duidelijk. Het bedrijf werd volgens Duitse media al sinds maart door de voedselautoriteiten in de gaten gehouden nadat herhaaldelijk verontreinigingen in de producten waren aangetroffen.

Vorig jaar was er nog een listeriacrisis in een Hongaarse diepvrieserwtenfabriek van het Belgische Greenyard die het bedrijf tientallen miljoenen euro kostte.

Beurs

Na de berichten over listeriabesmetting in Nederland is de handel in het aandeel van voedingsbedrijf Ter Beke om 12.45 uur opgeschort op de beurs van Brussel.