Geert Bourgeois schiet op "Verklaring van Namen" van Paul Magnette

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft scherp gereageerd op de "Verklaring van Namen", die zijn Waalse collega minister-president Paul Magnette (PS) deze morgen voorstelde. ""De Verklaring van Namen" lijkt in de eerste plaats ingegeven te zijn door protectionisme en stelt een volledige terugkeer voor van het Europese handelsbeleid naar de lidstaten", stelt Bourgeois.

In de nasleep van de heisa rond het CETA-akkoord vraagt Paul Magnette in zijn "Verklaring van Namen" om handelsverdragen in de toekomst ander te onderhandelen. "Handel mag geen doel op zich zijn", klonk het vanmorgen.

Geert Bourgeois zegt nu dat de Vlaamse handelsstrategie positiever is dan de "Verklaring van Namen". "We behartigen onze politieke en economische belangen Europees en internationaal. Dat hebben we ook gedaan in de CETA-onderhandelingen en dan doen we nog steeds in de onderhandelingen voor TTIP." Bourgeois stelt ook dat een op de zes jobs in Vlaanderen afhankelijk is van de internationale handel.

Afbreuk aan rol Europese Unie in wereldhandel

"De "Verklaring van Namen" lijkt in de eerste plaats ingegeven te zijn door protectionisme en stelt een volledige terugkeer voor van het Europese handelsbeleid naar de lidstaten. Dit doet afbreuk aan de rol van de EU in de wereldhandel." Bourgeois zegt wel dat Vlaanderen ervoor pleit om in de toekomst te werken met twee aparte soorten verdragen: exclusief-Europese voor handel in goederen en diensten en gemengde investeringsverdragen.

Bourgeois hekelt ook Magnettes voorstel om vrijhandel alleen toe te laten in sectoren die in de verdragen worden opgenomen. "De Vlaamse regering sluit alleen gevoelige diensten van algemeen belang, zoals audiovisuele zaken, gezondheidszorg en onderwijs, uit van vrijhandel.

"Bovendien", zo zegt de minister-president, "haalt de "Verklaring van namen" heel wat zaken aan die vandaag al opgenomen zijn in bestaande handels- en inversteringsakkoorden." Hij haalt hierbij de voorstellen voor meer transparantie en geschillenbeslechting aan.

Meest gelezen