Direct naar artikelinhoud
Vlaamse regeringBegroting

Eerste begrotingstabel is er: Vlaanderen pompt 417 miljoen euro in landelijke gemeenten

Björn Rzoska (Groen) zwaaide vanochtend met een kopie van de tabel in het parlement.Beeld Photo News

Terwijl de oppositie bikkelt om de vrijgave van de begrotingstabellen door de regering-Jambon, heeft Björn Rzoska (Groen) de eerste tabel op de kop kunnen tikken. Het gaat om een investering van 417 miljoen in landelijke gemeenten.

Vanochtend pakten enkele burgemeesters van N-VA, Open Vld en CD&V uit met het nieuws dat ze extra centen krijgen van Vlaanderen. In het geval van Erpe-Mere en van Kortenaken gaat het bijvoorbeeld om een budget van 1,3 miljoen euro, terwijl Lede 1,2 miljoen euro krijgt.

Tot nu toe weigert de regering-Jambon de regeringstabellen vrij te geven. Vanochtend kwam het daarover tot een stevige confrontatie tussen meerderheid en oppositie in het parlement. Jambon zei dat hij de tabellen nog laat verifiëren door de Vlaamse administratie “om alles juist te hebben”. Ze worden pas na het weekend vrijgegeven.

Dinsdag om 13 uur volgt in het Vlaams Parlement een debat over de begrotingsplannen. Volgens de oppositie wordt daar de facto het debat gevoerd dat vrijdag had moeten plaatsvinden. Over de locatie wordt nog nagedacht.

Meer geld voor lokale besturen

De cijfers die door de burgemeesters worden geciteerd, komen uit de begrotingstabel met de investeringen in het ‘Open Ruimte Fonds’. Met dat fonds wil Vlaanderen gemeenten aanmoedigen om hun natuur te vrijwaren. De tabel belandde “via een gunstige wind” op het bureau van Groen-fractieleider Björn Rzoska, die hem nu ook openbaar maakt.

Wat blijkt? De komende jaren trekt Vlaanderen fors meer geld uit voor de lokale besturen. Zij krijgen volgend jaar 31 miljoen euro, waarna dat bedrag stijgt tot 63 miljoen euro in 2021, 90 miljoen euro in 2022, 109 miljoen euro in 2023 en 124 miljoen euro in 2024. Goed voor een totaal van 417 miljoen euro. Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) bevestigt dat de cijfers correct zijn.

“Het is onvoorstelbaar dat Jan Jambon deze cijfers aan burgemeesters en schepenen van N-VA heeft bezorgd, maar nog niet aan het parlement”, zegt Rzoska. “Dit is alweer een miljoenenuitgave waarvan niet duidelijk is wie de factuur gaat betalen.” De voorbije dagen raakte bekend dat de regering wil investeren in nieuwe scholen, sociale woningen en welzijn, maar tot nu toe kon niemand de cijfers controleren.