Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Iraanse hackers probeerden accounts van Amerikaanse presidentskandidaat aan te vallen

Foto ter illustratie.Beeld EPA

Een hackersgroep met banden met de Iraanse regering heeft geprobeerd een Amerikaanse presidentskandidaat te hacken. Dat laat Microsoft weten in een blogpost. De hackers zouden ook geprobeerd hebben in te breken op de accounts van journalisten en hooggeplaatste Amerikaanse ambtenaren.

en

In een periode van 30 dagen in augustus en september heeft de groep, door Microsoft ‘Phosphorus’ genoemd, meer dan 2.700 pogingen ondernomen om achter de persoonlijke e-mailaccounts van Microsoftgebruikers te komen. De accounts behoorden volgens Microsoft toe aan een presidentieel campagneteam, overheidsfunctionarissen, journalisten en prominente Iraniërs. Om welke presidentskandidaat het gaat, heeft Microsoft niet bekendgemaakt.

De aanvallen waren technisch niet bijzonder geavanceerd, aldus nog het bedrijf, en kenden dan ook amper succes. In totaal werden 241 accounts aangevallen. Vier werden er gecompromitteerd, maar die hoorden niet bij de presidentiële campagne.

Microsoft volgt Phosphorus al sinds 2013 op. In maart kreeg het bedrijf een gerechtelijk bevel om 99 websites van de groep te blokkeren.