De favoriete ‘fast food’ recepten van Sandra Bekkari

“Geen tijd, te druk,....na tien boeken heeft keukenprinses Sandra Bekkari al heel wat smoesjes gehoord waarom we niet gezond koken. Maar met haar nieuw boek ‘Fast Food’ wil ze daar definitief verandering in brengen. Met 80 recepten, die gemiddeld een halfuurtje in beslag nemen én de afwas tot het minimum beperken, wil ze alle stereotypen rond gezonde voeding doorbreken. Om goed van start te gaan, deelt ze alvast haar vijf favoriete recepten.

lla

Groene minestrone met feta

© WOUT HENDRICX en KARL BRUNINX

Ingrediënten:

  • 2 sjalotjes, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 2½ l groentebouillon
  • 500 g prinsessenboontjes (vers of diepvries), steeltjes verwijderd en in stukken
  • 1 courgette, in stukken
  • 250 g erwtjes (diepvries)
  • 1 bussel kervel, fijngehakt
  • 30 g feta per portie
  • 1 lente-ui, in fijne ringen

Bereiding:

Stoof de sjalotjes en knoflook aan in olijfolie. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Voeg de prinsessenboontjes toe, kruid met zwarte peper en een snufje zout.

Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen.

Voeg de courgette en de erwten toe en laat nog een 3-tal minuten pruttelen. Voeg pas op het einde de kervel toe.

Werk de soep à la minute af met feta en lente-ui

Groentencalzone met kalfsgehakt

Ingrediënten:

  • 1 rode ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 250 g kalfsgehakt
  • 1 tl oregano
  • 1 el tomatenconcentraat
  • 1 tl harissapasta
  • 1 zoete puntpaprika, in stukjes
  • 1 prei, in dunne ringen
  • 1 eidooier
  • 2 volkoren (spelt)wraps
  • 4 el passata
  • 100 g gratinkaas
  • 2 handvol gemengde sla
  • Enkele tomaatjes
  • Pijnboompitten, geroosterd

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Stoof de ui en knoflook aan in olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak rul. Kruid met peper, zout, oregano, tomatenconcentraat en harissapasta. Voeg de paprika en prei toe en stoof mee.

Roer de eidooier los met een scheutje water.

Bestrijk zo’n 1½ centimeter van de rand van de volkorenwraps met het eigeel. Beleg ze voor de helft met de passata en het groente-gehaktmengsel (niet op de randen). Strooi er gratinkaas over en ook over de randen. Vouw de wrap dicht en duw de randen goed aan met een vork.

Leg de calzone op een bakplaat met bakpapier. Strijk de bovenkant van de calzone in met de rest van het eigeel. Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Serveer met gemengde sla, tomaatjes op smaak gebracht met peper, fleur de sel, pijnboompitten en olijfolie.

Kruidige zalmburger met guacamole

Ingrediënten:

  • 2 volkoren roggecrackers
  • 250 g (bio)zalmfilet, in stukken
  • ½ handvol dille
  • ½ handvol bladpeterselie, fijngehakt
  • sap van 1 limoen
  • Mespuntje cayennepeper
  • 1 avocado
  • ½ rode ui, fijngehakt
  • ½ handvol koriander (optioneel)
  • 2 sneden volkoren speltbrood, getoast
  • 10 kerstomaatjes
  • 2 handvol waterkers (of tuinkers, tuinkruiden…)

© WOUT HENDRICX en KARL BRUNINX

Bereiding:

Mix de roggecrackers in de cutter tot paneermeel, haal uit de cutter en doe in een mengkom.

Mix de zalm ook in de cutter.

Meng de zalm met het paneermeel, voeg de dille, peterselie en een scheutje limoensap toe en kruid met cayennepeper en zout. Rol er twee ballen van en duw plat tot burgers.

Plet de avocado en meng met de rode ui, een scheutje limoensap, peper en zout. Voeg eventueel wat verse koriander toe.

Bak de zalmburgers in olijfolie.

Besmeer de toasts met guacamole, leg de burger erbovenop. Voeg nog een scheutje limoensap toe. Werk af met tomaatjes en waterkers. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en fleur de sel.

Mousse van bosvruchten met avocado

© WOUT HENDRICX en KARL BRUNINX

Ingrediënten:

  • 1 eiwit
  • 125 g bosvruchten (diepvries)
  • 1 rijpe banaan
  • 1 avocado
  • Sap van 1 limoen
  • Vers seizoensfruit, verse munt,
  • Noten, zaden, kokosrasp…
  • Scheutje acaciahoning of ahornsiroop (optioneel)

Bereiding:

Klop het eiwit op.

Mix de bosvruchten, banaan, avocado en het limoensap in de blender. Spatel het eiwit eronder.

Doe in een kommetje en werk af met vers fruit, noten,zaden, munt… en eventueel een scheutje honing of ahornsiroop.

Tom Kha Kai met kip

© WOUT HENDRICX en KARL BRUNINX

Ingrediënten:

600 ml kippenbouillon

400 ml kokosmelk

4 cm verse gember, geraspt

2 stengels citroengras, in twee gebroken

1 chilipeper, pitjes verwijderd en in stukjes

1 teentje knoflook, fijngehakt

1 zoete puntpaprika, in reepjes

200 g champignonmix, in stukjes

3 lente-uien, fijngesneden

3 el vissaus

300 g kipfilet, in reepjes

¼ Chinese kool, in reepjes

sap van ½ limoen

Enkele blaadjes koriander

Bereiding:

Breng de kippenbouillon aan de kook samen met de kokosmelk.

Voeg de gember, het citroengras, de chilipeper, knoflook, paprika, champignons en lente-ui toe.

Voeg de vissaus en de kip toe en laat 10 minuten sudderen.

Voeg na 5 minuten de Chinese kool toe.

Verwijder het citroengras.

Werk af met een scheutje limoensap en verse koriander

Het boek ‘Fast Food’ van Sandra Bekkari is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en telt 208 pagina’s. Het boek kost 24,99 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer