De Polarstern (L) en het Russische onderzoeksschip Akademik Fedorov (R) liggen naast elkaar in de Arctische Oceaan.
Volledig scherm
De Polarstern (L) en het Russische onderzoeksschip Akademik Fedorov (R) liggen naast elkaar in de Arctische Oceaan. © Alfred-Wegener-Institut (AWI)

Schip ligt vast in het ijs: onderzoekers laten zich jaar lang invriezen bij de Noordpool

Het onderzoeksschip Polarstern heeft de plek bereikt waar het zich deze winter laat invriezen tussen de ijsschotsen rond de Noordpool. Wetenschappers doen daar een jaar lang onderzoek naar onder andere klimaatverandering. Pas in september volgend jaar, als het ijs weer gesmolten is, zal het expeditieschip zich losmaken.

9 reacties

  • Roger Boni

    4 jaar geleden
    Het begint onbegrijpelijk te worden. De noordpool zou ongeveer ijsvrij moeten zijn , de ijsberen bijna uitgestorven en toch gaan ze zich laten vastvriezen en zich verdedigen tegen de ijsberen. De opwarming zou een ijstijd worden en de burger uitgezogen door taxen van iets dat niet staat te gebeuren.
  • Wilfried Mattheus

    4 jaar geleden
    Ik veronderstel dat de 17 deelnemende landen een degelijke kosten-baten analyse hebben gemaakt. M.a.w. dat de expeditie informatie levert die niet via satellieten is te bekomen. Scheepvaart via de noordelijke route?
  • Danny Van den Branden

    4 jaar geleden
    Volgens Al Gore en vele anderen had dat ijs al jaaren moeten weg zijn, de natuur wil precies niet luisteren naar die gastjes. Is alleen spijtig dat 95% van de mensen wel geloofd in die mensen. Ik kan alleen maar hopen dat de natuur ze daar eens lekker trakteerd op een diepvriesvakantie en dit op kosten van de belastingbetaler. Je mag er ook bijna zeker van zijn dat ze niet alleen het klimaat gaan bestuderen, zeker ook de rijkdommen die onder het ijs liggen te wachten.
  • Ferdinand Engelbeen

    4 jaar geleden
    300 wetenschappers die een interessante uitstap maken, terwijl je dat zelfde werk door een 10-tal wetenschappers van verschillende disciplines kan doen en de resultaten voor iedereen toegankelijk publiceren. Als het over het ijs zelf gaat: daar zijn al jaren satellieten voor die de oppervlakte en dikte van het ijs meten, dus daar heb je geen schip op één schuivende plek voor nodig...
  • Andre Mampaey

    4 jaar geleden
    Hoe het was daar toch 30 graden ,dat is kunst ijs zeker