Onrust Hongkong - Meeste metrostations zondag gesloten, nieuwe protesten verwacht

door
Belga
Leestijd 1 min.

De meeste metrostations in Hongkong blijven zondag gesloten. De maatregel kwam er na opstootjes tussen de politie en manifestanten, waarbij ook enkele metrostations werden vernield. Zondagnamiddag zijn nieuwe protesten verwacht. Nadat Carrie Lam, leider van Hongkong, een verbod aankondigde op het dragen van (mond)maskers tijdens de protesten, brak er vrijdag zowat overal in Hongkong protest uit. Tal van actievoerders blokkeerden onder meer de grote verkeersassen in het hart van de zakenwijk. In de loop van de avond kwam het tot relletjes. De politie zette onder andere traangas in om de menigte die in de straten was samengetroept en brandjes veroorzaakte, uiteen te drijven. In de marge van die onlusten werden ook metrostations en pro-Chinese handelszaken gevandaliseerd.

Hongkong maakt sinds vier maanden zijn ergste politieke crisis door, met bijna dagelijks acties en betogingen voor democratische hervormingen en uit protest tegen de achteruitgang van vrijheden en de toenemende controle door de Chinese regering op de semi-autonome regio.

Zaterdag namen nog duizenden betogers deel aan niet-toegelaten manifestaties en flashmobs in verscheidene wijken van de stad.

Bron: Belga