Direct naar artikelinhoud
Vraag van de week

Is alcoholvrij bier beter voor de lijn?

Is alcoholvrij bier beter voor de lijn?
Beeld Tim Coppens

Alcoholvrij bier wordt steeds ­populairder, tonen cijfers van de Belgische Brouwers. Twee jaar ­geleden zei amper 8,3 procent van de ondervraagden alcoholvrij bier te drinken, vorig jaar was dat al 22,8 procent. Goed nieuws voor onze alcoholconsumptie, maar ook voor onze broeksriem?

“Voor mijn departement is de ­toenemende interesse in alcoholvrij bier zeker een positieve evolutie”, zegt Michael Sels, hoofddiëtist van het UZ Antwerpen. “Wanneer je kijkt naar zogenoemde ‘dikmakers’ in drankjes, dan kom je toch bij alcohol en suiker uit. Eén gram alcohol is goed voor 7 kilocalorieën, 1 gram suiker tikt 4 kcal aan.”

Zo bevat een pilsje per 100 milliliter rond de 45 kcal. Het grootste deel daarvan komt van alcohol; de rest van koolhydraten afkomstig uit de gerst. De alcoholvrije variant bevat vaak minder dan de helft van de calorieën, al is dat afhankelijk van het bier. Zo bevat een Maes 0.0% 20 kcal per 100 ml, tegenover de 42 kcal bij de variant mét alcohol. Bij Jupiler 0,0% is dat 35 kcal versus 43 kcal. Ook bij abdijbieren zoals Leffe is het verschil significant: alcoholvrije blonde Leffe is goed voor 40 kcal per 100 ml, terwijl een gewone blonde Leffe al tegen de 60 aanschurkt.

Over de hele lijn genomen is het minst ‘dikmakende’ bier een alcoholvrij wit- of speciaalbier. Zo bevat een alcoholvrij witbier gemiddeld rond de 20 kcal per 100 milliliter. Een blonde Hoegaarden zet je 27 kcal terug per 100 ml. De lichtste variant is het Duitse Jever Fun, met 13 kcal. Ook alcoholvrije speciaalbieren zoals Erdinger – 25 kcal per 100 ml – of het Nederlandse Budels – 26 kcal – bevatten relatief weinig calorieën. Ook de Sportzot, de alcoholvrije versie van de Brugse Zot, bevat zo’n tweeënhalve keer minder calorieën.

Mogelijk heeft dit te maken met de manier van brouwen: door de hoge temperatuur bij speciaalbier blijft de gist tijdens het brouwen drijven (bovengisting), waardoor de brouwer meer kan variëren met verschillende smaken. Bij pils wordt op een veel lagere temperatuur gebrouwen, waardoor de gist naar beneden zakt. De brouwer kan dan uiteindelijk op natuurlijke wijze weinig veranderen aan de smaak, waardoor er vaak suikers of andere granen dan mout, het hoofdingrediënt, aan pils worden toegevoegd.

Smakelijk alternatief

Toch is het soms oppassen, want in alcoholvrije bieren zit weliswaar minder alcohol, maar dit wordt af en toe gecompenseerd met toegevoegde suikers, zoals bij Radler. Radler is bier gemixt met frisdrank en bevat per 100 milliliter zo’n 40 kcal. De alcoholvrije variant houdt dat beperkt tot 30 kcal: weliswaar minder, maar veel in vergelijking met een normaal alcoholvrij biertje.

“Sommige biermerken spelen in op de trend naar minder calorieën en suiker en voegen zoetstof toe, maar de meeste Radlers bevatten suiker en van de alcoholvrije bieren dus de meeste calorieën”, zegt Ivonne Sleutels, verbonden aan het Kennisinstituut Bier. Een Maes 0,0% Radler bevat 33 kcal per 100 milliliter, maar een Hoegaarden Radler Agrum scoort uitstekend: met 100 ml krijg je slechts 18 kcal binnen.

“Meestal zijn alcoholvrije bieren beter dan een glas frisdrank”, beaamt ook Sels. Ter vergelijking: een cola is goed voor 44 calorieën per 100 ml. “Natuurlijk bevat alcoholvrij bier nog steeds calorieën, maar het biedt wel een smakelijk alternatief voor wie af en toe eens iets anders wil dan een spuitwater.”

En wat dan met een alcoholvrij wijntje? “Ook daar geldt het principe: verwijder de alcohol en je verlaagt het aantal calorieën”, zegt Sels. “Doorgaans bevat 100 ml alcoholvrije wijn zo’n 20 à 25 kcal per 100 ml. Een zoete witte wijn zal wel nog steeds meer calorieën ­bevatten dan een droge.”