© BERT DE DEKEN

Nieuwe inwoners verkennen Mol met tourbus: “Ik ben al vaak verhuisd, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt”

De gemeente Mol verwelkomde het afgelopen jaar 731 nieuwe inwoners. Zij kregen allemaal een uitnodiging in de bus en een honderdvijftigtal nieuwkomers verscheen zaterdag op de afspraak in zaal ’t Getouw voor de officiële verwelkoming door burgemeester Wim Caeyers (CD&V).

Annelies Frederickx

“Dit initiatief om nieuwe inwoners officieel welkom te heten in onze gemeente bestaat al meer dan vijftien jaar en het is een beproefd recept”, legt de burgemeester uit. “Mol groeit ieder jaar met zowat driehonderd inwoners, waardoor de teller nu op bijna 37.000 staat. Opdat alle nieuwkomers zich meteen thuis zouden voelen in de gemeente organiseren de dienst Communicatie en de dienst Bevolking ieder jaar een officiële verwelkoming. Aan de hand van de website maken we de nieuwkomers eerst wegwijs in alle gemeentelijke diensten, waarna ze het mooie Mol leren kennen tijdens een busreis.”

Drie bussen

Na de theoretische uiteenzetting stonden drie autocars klaar voor een panoramische tour, begeleid door de Molse Gidsenkring. In de centrumstraten maakten de nieuwkomers kennis met onder meer het politiekantoor, het station en enkele scholen. In de gehuchten reed de karavaan langs enkele toeristische trekpleisters zoals de molen van Ezaart, de Molse meren en Port Aventura.

© BERT DE DEKEN

“Ik ben al vaak verhuisd, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt”, verklapt René Verreyt. “Ik woonde in Berlaar en mijn vriendin Lizanne in Reusel. We wilden naar Arendonk verhuizen, maar dat bleek te duur. In Mol-Rauw vonden we wel een geschikte stek en we voelen ons hier al helemaal thuis. Toen deze uitnodiging in de bus viel, schreef ik ons meteen in. Het is een uniek initiatief en we hebben erg veel geleerd, zowel in theorie als in de praktijk.”

Frederik van Zweeden verhuisde met zijn echtgenote van Retie naar Mol en ook zij genoten van de verwelkoming. “Ik ben al overal ter wereld geweest, maar dit maakte ik nog nergens mee. Het initiatief was mooi uitgewerkt en het loonde zeker de moeite. We wonen in hartje centrum en kenden de verschillende gehuchten nog niet. Dankzij de busreis waren we toeristen in de eigen gemeente en leerden we onbekende delen van Mol kennen.”

Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse Liana Saenen woont bijna een jaar op de Rozenberg, maar ook zij genoot ervan om Mol op een andere manier te ontdekken. “Mijn echtgenoot is een geboren en getogen Mollenaar. Hij woonde veertig jaar in Zuid-Afrika, waar ik hem leerde kennen. Vorig jaar keerde hij terug naar Mol en ik ben hem gevolgd. Ik vind het hier leuk, op het weer na. Mijn echtgenoot kent Mol natuurlijk door en door, maar ik schreef me toch in voor deze officiële verwelkoming. In Zuid-Afrika bestaan dergelijke initiatieven niet en dus was ik benieuwd. Mijn verwachtingen werden echt volledig ingelost, want het was een leerrijke voormiddag.”

© BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER